Werkgroep Natuur en -watervriendelijke (binnen)tuinen


Samenwerken aan een groene buurt! Zo begon de werkgroep natuur- en watervriendelijke tuinen. Met iedere stap in de tuinen, op balkons, daktuinen en (schuur)daken creeren we een gezonde binnentuin vol leven, een gezonde woon- en leefomgeving voor mens, plant en dier.

 

 

BINNENTUINEN ALS BIOTOOP

Het idee bestond al langer. We wilden met de tuinengroep onze tuinen in de vooroorlogse bouwblokken omtoveren tot kleine private paradijsjes. Door meer samenwerking konden binnentuinen een gezonde, collectieve buitenruimte worden voor mens, plant en dier; een kleine, natuurlijke biotoop als opmaat voor een gezonde en circulaire buurt.

Inspiratie

In 2018 gingen we als buurtbewoners bij elkaar op bezoek. We maakten kennis met de vele mogelijkheden en onze persoonlijke voorkeuren: een Franse tuin waar de eettafel is omringd door prachtige vaak zelf gekweekte planten, een ecologische en klimaat adaptieve tuin die is ontworpen door bureau Mien Ruys, een vrolijke (voormalige) boerentuin met kippen en een vijver, een ‘Zen’-tuin die rust uitstraalt en makkelijk is te onderhouden, een moes- en speeltuin voor het hele gezin en een ecologische natuurtuin voor rust, contemplatie en creatie.

Ontwerpen

Het ontwerpen van je eigen tuin begint bij de orientatie van de tuin. Ligt het op het noorden, zuiden, oosten of westen? Waar is schaduw/zon? Waar valt wel/geen regen? Meet je tuin op en teken de contouren, met hierin de licht- en schaduwplekken, de vochtige en droge plaatsen, waar veel en weinig regen valt, en de mogelijkheden voor wateropvang (zoals regenpijpen). Hoe wil je de tuin gaan gebruiken? Waar zie je een logische zitplaats, waterplaats en beplanting voor je? Dat is een eerste schets.

Beplantingsplan

Welke beplanting is er, wil je aanvullen of weggeven? Voor welke functies kies je (sier of eetbaar). Welke geuren en kleuren wil je? Wel of geen bloei het hele jaar door (de bijenboog)? Dan ga je kiezen, en aan de slag. Vaak denken mensen dat het in 1x klaar is, maar zien wat er in jouw tuin wil groeien en zomaar opkomt is vaak nog veel leuker! De boeken van het KNNV bieden veel informatie over natuur in de stad, en het ontwerpen en maken van een beplantingsplan voor beginners en gevorderden.   

Een voorbeeldtuin

Na de aanleg van de natuurlijke ‘voorbeeldtuin’ zag ik 10 soorten vlinders en 11 verschillende vogelsoorten! Aan de hand van de praktijk waren de stappen, kosten en inspanningen in kaart gebracht in samenwerking met Atelier Groenblauw en Rainproof. Dat leidde tot een instapmodel. Het is samengevat in het boekje WIBIT natuur-en watervriendelijke tuinen in 5 stappen.

Samen aan de slag

De stad heeft meer dan 1000 binnentuinen die veelal bestaan uit particuliere tuinen. Voor een gezonde binnentuin is alles belangrijk, een mooie tuin, maar ook de beplanting op balkons, daktuinen en daken van schuurtjes. Samenwerken met je buren (boven, onder of naast je) is vaak leuk en interessant. Hieronder een paar tips n.a.v. onze ervaringen:

Meer informatie: dineke.huizenga@gmail.com

 

TOT SLOT: NOG MEER TIPS VOOR JOUW TUIN OF BALKON

  1.  Wat is de situatie in jouw tuin?
  2.  Meer tips en inspiratie.
  3.  Een boekje over natuurvriendelijk (nature inclusive) ontwerpen en (ver)bouwen.

Via deze link vind je de onderstaande informatiebladen. Je kunt ze ook downloaden:



< Alle werkgroepen