Werkgroep Natuur en -watervriendelijke tuinen


Hoe meer hoe beter!

Het klimaat verandert. Het weer wordt minder stabiel. Soms gaat het hard regenen en dan is het weer voor langere tijd droog. Met eenvoudige aanpassingen in je tuin creeer je een groene, zachte bodem die regenwater opneemt. Zo ontstaat een natuurlijk bodemleven voor planten en bomen. Die verwerken CO2 en geven zuurstof af, en ze bieden voeding en beschutting voor mensen, padden, vogels, vlinders en bijen. Dat wordt door de planologen natuurinclusief wonen genoemd. Met ecologische tuinaarde en streekeigen beplanting ontstaat een gezonde basis. 

Zo doe je mee aan het creeren van een groene zone in de binnentuinen:

  1. Bereken hier jouw score
  2. Check hier welke extra maatregelen je kunt nemen (of download onderstaande de folders)
  3. Lees hier over natuurvriendelijk (ver)bouwen

 

We kwamen vragen tegen en vertellen je op deze pagina steeds meer

Om heel praktisch een antwoord te vinden en het voor iedereen mogelijk te maken is een subsidie aangevraagd voor de eerste 5 stappen voor het aanleggen van een natuur- en watervriendelijke voorbeeldtuin. In de tuin zijn de eerste stappen gezet.

1. Water

Waarom is water belangrijk?  De buurt wordt aan drie zijden omsloten door water. Hoe meer druk er is vanuit de Postjeswetering en de Kostverlorenvaart, hoe meer het grondwaterpeil zal stijgen. Waternet houdt dit in de gaten. We deden een onderzoekje in 5 tuinen. Het grondwaterpeil in deze tuinen varieert van 60 tot 1.20m. Er is in geen van de tuinen wateroverlast. Hoeveel neerslag kunnen we in de toekomst verwachten (zie 190117 notitie standaarden stresstest wateroverlast)? En waarom is onze bijdrage zo belangrijk? Klik hier voor meer algemene informatie.

2. Ontwerpen

Hoe kan je van de tuin een levende biotoop maken die ruimte geeft aan vogels, vlinders en bijen en aan de paddentrek? Op welke manier kun je bijdragen aan het verbeteren van de biodiversiteit en het herstellen van ecosystemen in jouw tuin? Waar kun je op letten bij het maken van het ontwerp? Wat wil je recyclen en welke planten blijven of kun je weggeven? Wat wordt een water- of zitplek? We maken op basis van deze  ervaring een menukaart voor de stapsgewijze ontwikkeling van jouw tuin.

3. Bodem

Hoe is de bodemkwaliteit en wat vertelt dit over de mogelijke beplanting? We deden een onderzoekje in 5 tuinen. Twee tuinen waren niet vervuild, de drie andere tuinen waren licht tot zeer vervuild. Het advies was: geen kippen houden (die eten wormen), en eetbare planten in plantenbakken. Hoe kan je stap voor stap de bodemkwaliteit verbeteren en een ecologische water-natuurtuin creeren? Wordt vervolgd.

4. Aanleg, inrichting en beplanting

Met een ontwerp in de hand kun je aan de slag. Dan begint het ruige werk. Op welke manier voer je tegels en zand af? Waar vindt je gezond bodemmateriaal? Hier haal je gezonde planten en zaden. En er zijn verschillende ecologische markten en kwekers in Amsterdam (o.a. Kwekerij De Ent, Kwekerij Wiering en Beau Passage).

5. Tuinhulp

Woon je in de buurt? Mail ons als je tuinhulp nodig hebt!

6. Composteren

Hier vind je een goed introductiefilmpje om zelf te gaan composteren (Engels, op Youtube vindt je meer). Of je kunt naar de werkgroep composteren gaan (op deze website).

 

Carolina, Dineke, Ulrike, Brechtje, Adrienne, Lydia

Contactpersoon: dineke.huizenga@gmail.com

 

Zelf aan de slag? Download de folders of klik hier voor meer informatie

Een groen balkon: Een groen balkon- drukklaar

De bodem bewerken: Een gezonde bodem- folder-gevouwen drukklaar.

Een vogel-, bijen- en vlindertuin: Een vogel-, bijen- en vlindertuin- drukklaar

Een groene oever: Een groene oever_regenwatervijver- folder gevouwen drukklaar

Een schaduwrijke tuin: Een schaduwtuin- drukklaar

Een zonnige tuin: Een zonnige tuin- drukklaar

Een natte tuin: Een natte tuin-drukklaar

Een droge tuin: Een droge tuin- drukklaar

Een regenton: Plaats een regenton- drukklaar

Plant een boom: Plant een boom- drukklaar

Verharding in de tuin: Verharding in de tuin – drukklaar

Een groene gevel: Een groene gevel_klimplanten drukklaar< Alle werkgroepen