Samen groene daken> excursie naar Urban Roofscapes

Groen en blauw, past bij jou! Excursie naar Urban Roofscapes

Door Natascha Zoutewelle

Ja natuurlijk, we willen allemaal een gezonde en groene leefomgeving en we willen allemaal in de stad naast baksteen ook de kleur van de natuur terugzien. Hoe groener hoe leuker, toch? En ja we willen niet te veel fijnstof in de lucht, voor onszelf en voor onze kinderen. En groene daken zijn mooier dan grijze. En daar willen we dan ook best aan bijdragen. Maar. Waar begin je?

Een aantal bewoners is gewoon begonnen, in de West-Indische buurt in de Baarsjes. En nu zaten wij, negen belangstellende buurtbewoners, op vrijdag 16 februari bij Joris Voeten van Urban Roofscapes in het centrum van Amsterdam.

Joris leerde ons over het stads-hitte- eiland effect, over polderdaken, smart roofs en container stored system sedum tray’s.

De in oprichting zijnde bewonersorganisatie ‘West-Indische Buurt in transitie’ heeft een aantal werkgroepen. Deze excursie werd georganiseerd door de werkgroep groene daken die wordt gecoördineerd door Annie Chou. De kernvraag van de lezing door Joris Voeten was: hoe kun je ongebruikte en schaarse stadruimte (daken) en gratis hulpbronnen (regenwater) benutten voor bewonersgeluk? Groene begroeide daken en het opvangen van regenwater op je dak via een eenvoudig systeem wordt steeds populairder. Groene daken zijn fijn om naar te kijken, gaan ongezonde stadshitte tegen en het opvangen van regenwater helpt enorm bij wateroverlast tijdens regenbuien in ons natte land.

Wat we ook leerden is dat je voor ongeveer € 60 een vierkante meter groen blauw systeem op je dak hebt. Het is dus voor huiseigenaren wel een flinke investering als je 40 m² dak hebt. Maar woningbouwverenigingen zullen in de toekomst meer gaan experimenteren met dit idee. Want wie wil er nou geen appartement huren waarbij je er een daktuin bijkrijgt? En er zijn allerlei subsidieregelingen om bewoners die een groen-blauw dak willen financieel te ondersteunen.

Wil je meer weten of actief meedenken over hoe we gemeenschappelijk groene daken kunnen realiseren in de West-Indische buurt, neem dan contact op met de werkgroep via info@westindischebuurtintransitie.nl

Iedereen uit de buurt is welkom!



< alle nieuwsberichten