Beeldverslag> groene Corantijnmarkt

Yes! Max heeft het skateboard gewonnen dat zal worden gemaakt van plastic doppen uit de buurt. Maar liefst 15 kinderen waren aanwezig, en een aantal van hen gaat op bezoek bij de fabriek.

Groene Corantijnmarkt 23 juni

Het idee voor een markt met de presentatie van initiatieven van WIBIT valt samen met de Open Dag van buurtkamer Corantijn en stedelijk festival We make the city. We gaan aan de slag met in totaal 25 vrijwilligers: van hand- en spandiensten tot aanwezigheid op de markt en/of bij activiteiten. Het wordt een leuke, rustige en ontspannen dag met veel gesprekken in de straat.

 

Heel inspirerend hoeveel er gedaan wordt! Ik heb veel ideeen opgedaan en ook andere bewoners ontmoet. Moeten we vaker doen!’

‘Jullie geven het belangrijkste onderwerp in Nederland een menselijk gezicht’

‘Ik wist niet dat dit allemaal mogelijk was.’ 

‘Subsidieaanvraag gasloos bij de gemeente vraagt wel heel veel doorzettingsvermogen van bewoners’  

Is dit niet iets voor het hele stadsdeel?

‘ Er kwamen mensen die zelf geen auto hadden en niet eenvoudig met lege verfpotten naar een depot konden. Theo hielp ze op weg met advies.’

‘Heel bijzonder!

 

Uitgelicht: de excursie langs voorbeeldlocaties in de buurt

De excursie kronkelt door de buurt en maakt zichtbaar waar we met z’n allen mee bezig zijn. De excursie begint bij de Van Walbeeckstraat (Geert, uitbouw i.s.m. bovenburen, aanleg klimaatbestendige en eetbare tuin) en gaat dan via de Corantijnstraat naar de Postjeskade. Hier wordt een gasloos huis bezocht (Brechtje, techniek, kosten, overwegingen, uitbouw woning in samenwerking met bovenburen, en samenwerking met buren i.v.m. installatie op de schuur).

Langs de Postjeskade wordt de kap van drie Canadese populieren toegelicht (i.v.m. ouderdom en takkenval bij het voetbalveldje) en hoe bewoners nu kunnen kiezen voor nieuwe bomen (bijvoorbeeld bomen die schaduw gaan geven aan de spelende kinderen). Hier wordt ook verteld hoe huidige zwemmers (ouders en kinderen) in de toekomst een veiliger omgeving zouden kunnen krijgen (met mogelijkheden voor een strandje met afgebakend zwemterrein, en met waterzuivering door een rietfilter).

Dan leidt de route langs speeltuin De Tulp en de nieuwe speeltoestellen bij de Suikertantes. In de Curacaostraat worden we rondgeleid door de stadsmoestuin, een bewonersinitiatief dat sinds 2013 bestaat. Het bestaat uit een moestuinbakken- en de bloementuin die samen een ecosysteem vormen. Aan de Hoofdweg verwelkomt Christine ons in haar tuin. Ze vertelt over de aanleg en natuurlijke beplanting van haar klimaat- en regenbestendige tuin (ontwerpbureau Mien Ruys) en hoe kikkers en padden nu via haar tuin migreren.

Bij het Paramariboplein zien we hoe de kunstwerken weer zichtbaar zijn, en hoe de verdere ontwikkeling van de speeltuin zal verlopen. Boven ons vliegen de gierzwaluwen en zien we de nestkasten in de Bonairestraat. Het is alweer tijd en we lopen snel langs de composteerbakken, via het schoolplein terug naar de markt.

Conclusie

Volgens bewoners:

Het was open, gezellig en er hing, althans naar mijn idee een vrijblijvende sfeer die maakt dat bezoekers zien dat het van iedereen kan zijn en niet van slechts een paar fanatici.’

‘Helemaal goed zo. Volgende keer nóg geslaagder!’

 



< alle nieuwsberichten