Nieuws & Acties

Tilburg wordt steeds blauwer

Stichting Op Groene Voet sluit het tweede jaar af van het project #1000BlauweTuinen met mooie resultaten. In 2019 is al bijna het beoogde resultaat behaald van het 3-jarige project om zoveel mogelijk bewoners in de gemeente Tilburg, dus inclusief Berkel Enschot en Udenhout, te helpen bij het watervriendelijker maken van hun tuin. Wat is er gebeurd?

Tuinscore berekenen
Veel mensen willen zelf ook bijdragen aan het tegengaan van de hitte in de zomer en de wateroverlast in de winter. Als tuineigenaar maak je een kleine stap, maar net zoals dat geldt voor veel andere zaken: vele kleine maken een grote. Een watervriendelijke tuin is daarvan een goed voorbeeld. Meer dan 500 bewoners hebben daarom hun tuinscore berekend op de BlauweTuinen website. Daar zie je gelijk wat je dan nog meer kunt doen om je score voor een water- en biodiversiteit vriendelijke tuin te verhogen. Zie ook de plattegrond met tuinscores in TIlburg: https://www.huisjeboompjebeter.nl/tilburg/kaart/

Resultaat regentonnenactie
Tijdens deze periode zijn er via de actie bijna 500 regentonnen aangevraagd door bewoners zelf. Deze werden aangeboden met een korting op de reguliere prijs, maar het grote verschil zat hem in de hulp die werd aangeboden. De tonnen werden gratis geleverd zodat ook mensen die zelf geen regenton kunnen vervoeren waren geholpen. Men kon daarbij ook kiezen voor een installatie met gratis overloopset. De meeste mensen kozen dan ook voor deze optie. Opvallend was ook dat de vraag naar grotere tonnen enorm is gegroeid.

Door deze acties is er in totaal ruim 80.000 liter waterberging gerealiseerd.
Ook gaat er veel minder water het riool in! Inclusief de overstort infiltraties behouden we zeker 3425 m3/jr, dat is 3.425.000 ltr/jr regenwater per jaar dat niet in onze riolering verdwijnt! 

Wonderlijke Watertuin
Langs de Spoortuin Boulevard in de Spoorzone bij het Ontdekstation 013 door de stichting en 5 betrokken ondernemers gewerkt aan een pop-up ‘blauwe tuin’ van ca. 1000m2 en 200 meter lengte. Deze kan straks als inspiratiebron dienen voor bezoekers en bewoners om te zien hoe er ‘afgekoppeld’ kan worden en wat je kan doen met regenwater. Er is daar inmiddels al 700 m2 dakvlak ontkoppeld. 

Open Blauwe Tuinen routes
Dit jaar was er weer de oproep om blauwe tuinen open te stellen en werden routes gemaakt. Bewoners konden bij elkaar op ‘tuinvisite’ en zien wat anderen al hadden ondernomen in hun tuin. Hierbij is duidelijk geworden dat praktische en mooie voorbeelden makkelijk gevolg krijgen: er zijn vele tips uitgewisseld, contacten gelegd en inspiratie opgedaan! 

2020 De plannen
De stichting hoopt dat we lokaal ook het belang meer gaan inzien van het (regen) water in de stad en onze eigen mogelijkheden om bij te dragen aan het hitte en hoos probleem.
Afhankelijk van samenwerkingen en financiële ondersteuning hoopt men het volgende op de agenda van volgend te kunnen zetten

  • een ‘groen/blauwe week’ met verschillende acties en evenementen
  • een nieuwe regentonactie 
  • workshops en expertsessies rondom relevante thema’s
  • nieuwe ‘open Blauwe tuinen routes in het voor- en najaar
  • het openen van de openbaar toegankelijke Blauwe Spoortuin
  • een verkiezing en prijs voor ‘t Blauwste Tuintje van Tilburg’
  • expertsessie water op ‘groene schoolpleinen

Oproep
Het bestuur van de stichting kan uitbreiding gebruiken en heeft een vacature. Bedrijvenen vrijwilligers  die mee willen werken aan een watervriendelijkere en groenere stad mogen ook altijd contact opnemen.
Meer informatie staat op de website van stichting Op Groene Voet.

#1000BlauweTuinen #samengroendoen 

En een speciaal bedankje voor de inzet van onze vrijwilligers…!
Janneke De Vries en LucyBathgate van stichting @OpGroeneVoet

 

Winterstop regentonnenactie

De regentonnenactie van 2019 is afgelopen! Tijdens deze periode zijn er via de actie bijna 500 regentonnen aangevraagd door bewoners zelf. Deze werden aangeboden met een korting op de reguliere prijs, maar het grote verschil zit hem in de hulp die we erbij aanbieden.
De tonnen worden gratis geleverd zodat ook mensen die zelf geen regenton kunnen vervoeren zijn geholpen. Je kunt daarbij ook kiezen voor een installatie met gratis overloopset. De meeste mensen kozen dan ook voor deze optie.
Opvallend voor ons was dat de vraag naar grotere tonnen enorm is gegroeid.

Bewoners uit Tilburg, Berkel Enschot en Udenhout: Mocht je alvast door willen geven dat je interesse hebt in de volgende actie, laat dat dan even hier weten.

Fijne winter!
Stichting OpGroeneVoet – opgroenevoet.nl

@facebook/opgroenevoet
@facebook/blauwetuinen

Deze regentonnenactie is opgezet voor het 1000 Blauwe(re) Tuinen project.
In samenwerking met Beijens regentonnen.nl – GroenRijk Tilburg en HuisjeBoompjeBeter/Tilburg.
Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Modellen gezocht! (M/V/ tuin)

Waterschap De Dommel zoekt op korte termijn voor haar campagne #Waterschijfvanvijf verschillende Blauwe Tuinen in de @gemeenteTilburg om te fotograferen.
Heb jij deze elementen in je tuin?
* Een regenton
* Een groen dak
* Een afgekoppelde regenpijp (het liefst in verschillende varianten: een afgekoppelde regenpijp in combinatie met een regenton en een afgekoppelde regenpijp in combinatie met een grindstrook o.i.d.)
* Halfverharding of een leuke geveltuin?
Mogen ze jouw tuin fotograferen?
Laat het ons SNEL weten via info@opgroenevoet.nl
Doe je zelf mee als model, dan krijg je een extra modellenvergoeding van 25,- 
#samengroendoen #laathetzien
St. Op Groene Voet #1000blauwetuinen #blauwetuinentilburg

Waterinnovatieprijs 2019

Ok, onze regentonnen zijn leuk, maar wie heeft er een idee voor een echte #Waterinnovatieprijs én wilt er kort over (laten) vloggen?
Het gaat over 1 van deze 4 categoriën:
1. Waterveiligheid (dijken, waterkeringen, oplossingen voor hoogwater)
2. Schoon water (kwaliteit, afvalwaterzuivering)
3. Voldoende water (kwantiteit, peilbeheer)
4. Digitale transformatie

De inschrijving van innovaties voor de Waterinnovatieprijs 2019 is geopend. Het indienen van innovatieve ideeën en nieuwe technieken kan tot 7 oktober. De waterschappen staan te springen om uitdagingen zoals langdurige droogte, wateroverlast door hoosbuien en digitale transformatie met nieuwe innovaties aan te pakken.

De Unie van Waterschappen en de Nederlandse Waterschapsbank reiken de Waterinnovatieprijs uit in de categorieën Waterveiligheid, Schoon water, Voldoende water, en Digitale transformatie.
De publieksprijs in 2018 werd gewonnen door Bierbrouwerij De Koningshoeven en hun #biomakerij

DIGITALE TRANSFORMATIE

‘Digitale transformatie’ is een speciale categorie. Om alle kansen te grijpen die de informatiesamenleving de waterschappen biedt, moeten de waterschappen zich steeds sneller aanpassen aan veranderingen in de digitale wereld. Innovaties die dit proces voor de waterschappen kunnen versnellen en versoepelen, zijn daarom erg welkom.

AANMOEDIGINGSPRIJS

Naast de reguliere categorieën is er dit jaar ook een aanmoedigingsprijs: De Dromenvanger, voor frisse, vernieuwende ideeën die nog niet in ontwikkeling zijn. Alle innovatieve ideeën kunnen tot 7 oktober worden ingediend via waterinnovatieprijs.nl.

BETER, GOEDKOPER EN DUURZAMER

“Door te innoveren kunnen problemen beter en goedkoper worden opgelost”, zegt Hein Pieper, vicevoorzitter van de Unie van Waterschappen over de prijs. “De waterschappen zijn altijd op zoek naar nieuwe manieren om waterbeheer beter, goedkoper en duurzamer te maken. Met de Waterinnovatieprijs hopen we hiervoor veel goede ideeën binnen te krijgen.”

DESKUNDIGE JURY

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen op hun innovatieve en duurzame karakter en haalbaarheid als businesscase. De jury staat onder leiding van Lidewijde Ongering, secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

PRIJSUITREIKING 12 DECEMBER

De genomineerden worden op het Deltacongres van 14 november in Goes bekendgemaakt. Daarna krijgt het publiek de kans op hun favoriete innovatie te stemmen voor de Publieksprijs. De feestelijke prijsuitreiking vindt plaats op het Waterinnovatiefestival op 12 december in de Werkspoorkathedraal in Utrecht.
https://www.waterinnovatieprijs.nl/wedstrijd/

Herfstactie: Heel Tilburg aan de TON!

Tot 26 oktober loopt deze regentonnenactie!
Bewoners uit Tilburg, Berkel Enschot en Udenhout kunnen hier gebruik van maken.

DE ACTIE:

mét gratis overloopset bij installatie, en de tonnenkeuze is weer wat uitgebreider.

 1. Kies en koop (met korting natuurlijk) één van de regentonnen die past bij jou en je tuin. Een rustiek voormalig wijnvat, een design editie of een gewoon model. Ga vooral voor zo groot mogelijk!
 2. Kies dan een datum.
 3. Het Blauwe Tuinen klusteam komt de ton en een gratis overloopset afleveren.
  Advies is ook gratis, voor installatie wordt een klusvergoeding gevraagd.

BESTELFORMULIEREN voor

A. – de houten tonnen > voormalig wijnvat met ambachtelijk gemaakt deksel tussen de 125,50 en 149,95

B. – de kunststof tonnen > van simpel tot design tussen de 59,- en 225,-

Zodra uw reactie is ontvangen versturen we een bevestiging van de planning.

Stichting OpGroeneVoet – opgroenevoet.nl
@facebook/opgroenevoet
@facebook/blauwetuinen

Deze regentonnenactie is opgezet voor het 1000 Blauwe(re) Tuinen project.
In samenwerking met Beijens regentonnen.nl – GroenRijk Tilburg en HuisjeBoompjeBeter/Tilburg.
Mede mogelijk gemaakt door de gemeente Tilburg en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

WIN een plantenbon t.w.v. 100,- of een design CAPI regenton t.w.v. 249,-

Hoe?
1. Bereken hoe je tuin scoort op www.blauwetuinen.nl 
2. Hang een ‘ik heb een blauwe tuin’ poster op met jouw score en maak er een foto van. Stuur deze naar BlauweTuinen op facebook of per mail naar blauwetuinen@opgroenevoet.nl
Gebruik de hastag #blauwetuinen
Via Twitter: @BlauweTuinen of zet hem in hier: Blauwe Tuinen Groep

De posters liggen momenteel bij
Stadstuinderij Piushaven, receptie Natuurmuseum Brabant, Daisy Lane bloemisterijBuurtmoestuin Korvel, GroenRijk Tilburg, Il Giardino d Italia (Reeshof) én zijn te verkrijgen bij de Blauwe Tuinen die meededen aan de route.
Note: een ingestuurde foto wordt mógelijk gebruikt om nog meer reuring aan deze actie te geven:)
In de Week van Ons Water, tussen 16 t/m 27 oktober,  wordt de winnaar uitgekozen!

Hou de posteractie in de gaten op onze Facebookpagina.
#samengroendoen!

Open Blauwe Tuinen Route 15 en 16 juni

Hier de eerste 6 tuinen van particulieren waar je volgende week 15 en/of 16 juni van 11:00-14:00 (na aanmelding) op bezoek mag om inspiratie op te doen over een watervriendelijkere tuin!
Link naar de te bezoeken tuinen: https://www.google.com/maps/d/u/0/edit…

Link om je aan te melden voor een tuinvisite bij een ander: https://docs.google.com/…/1FAIpQLScRXeVWmvvl3t2dz…/viewform…

Link om jouw tuin aan te melden om visite te ontvangen:https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc6yp5lVMXUmo4Cf…/viewform…

We hopen dat iedereen die zijn of haar tuin openstelt de bezoekers ook een kopje koffie/thee of water/ sap aanbiedt. Dit mag heel simpel. Een koekje erbij is leuk natuurlijk. Voor deze gastvrijheid willen we jullie bedanken met een kadobon voor een buitenplant en een paar drankjes bij GroenRijk Tilburg.
Voor vragen kunt u terecht bij Janneke – stichting OpGroeneVoet
blauwetuinen@opgroenevoet.nl

#TEGELLOVER gaat de provinciegrens over

De van oorsprong Tilburgse actie van stichting OpGroeneVoet  #TEGELLOVER krijgt zijn vervolg in Oldenzaal! Daar gaan kinderen aan de slag met de korte spreuken om ook aandacht te vragen voor het concept: tegels eruit, groen erin!
Om het project 1000 Blauwe Tuinen onder de aandacht te brengen bij mensen met een Instgram account gingen in juli 2018 5 trainees van het Nationaal Watertraineeship bij Waterschap de Dommel aan de slag met de term #TEGELLOVER op Instagram. Voor deze social media actie werden stoeptegel mallen en bierviltjes gemaakt om op ludieke wijze aandacht te vragen voor de noodzaak om betegeling van de stad tegen te gaan.

 

← Oudere berichten