Geveltuintjes Tilburg

Geveltuintjes

De gemeente legt geveltuintjes aan bij huizen die geen voortuin hebben. Want meer groen in de straat maakt het gezelliger en gezonder. Zo loopt de temperatuur op hete dagen minder hoog op dan in een stenen straat. Bovendien zakt er bij onweersbuien meer water in de grond, waardoor er minder kans is op een overbelast riool.

Interesse in een geveltuintje? Stuur een mail naar natuur_groen@tilburg.nl. De gemeente verzamelt de aanvragen en verstrekt één keer per jaar opdracht voor het aanleggen van de tuintjes. Indieners ontvangen hierover op tijd bericht. Aanvragen die nu binnenkomen, worden op de lijst van 2021 gezet.

Zelf een geveltuintje aanleggen

In sommige gevallen kunnen bewoners zelf een geveltuintje aanleggen. Deze moet wel even gemeld worden bij de gemeente.

  • Verwijder maximaal één rij tegels langs de gevel
  • Zorg ervoor dat de stoep minimaal 1,20 meter breed blijft i.v.m. de toegankelijkheid voor rolstoelen en scootmobielen
  • Schep het zand weg tot maximaal 25 cm. diep
  • Vul het gat met tuingrond en zet daar de planten in
  • Zorg dat klimplanten voldoende steun krijgen door bijvoorbeeld een houten hekje over ijzerdraad tegen de gevel te plaatsen.

Binnen de Cityring is het zelf aanleggen van een geveltuin niet mogelijk vanwege de vele kabels en leidingen in de grond. Ook als je tussen de Cityring en de ringbanen woont, is het niet altijd mogelijk om zelf een geveltuintje aan te leggen. Neem contact op met de gemeente door een mail te sturen naar natuur_groen@tilburg.nl.

Wat is jouw tuinscore momenteel?
#1000blauwetuinen< alle nieuwsberichten