Bereken je waterwinst!

Steeds meer mensen zien het belang van een gezonde tuin. Een regenton is daarvoor vaak een goede eerste stap vanwege haar diverse functies en bijdrage aan watervriendelijkheid. Dat regenwaterafkoppeling daadwerkelijk een bijdrage levert aan het verduurzamen van de tuin kan worden onderbouwd door een rekensom:

Bereken je waterwinst
Een “gemiddeld” dak van het huis is 8×5 m2. Alleen het achtervlak is 4 bij 5 meter.  Op 20 m2 meter x 0,8 mm per jaar, valt er per jaar 16.000 liter water. Een huishouden kan na aanschaf van een ton ongeveer 2000 liter gebruiken voor de planten in de tuin, veelal in de zomermaanden. De resterende 14.000 liter gaat, bij het gangbare gebruik van een regenton, alsnog “terug” via de regenpijp naar de riolering en mengt zich daar met vervuild water. Welke vervolgens weer teruggekocht wordt als drinkwater. Met een terugloop naar de tuin kun je ca. 6.000 liter drinkwater per jaar besparen.
De winst zit hem niet alleen in drinkwaterbesparing , maar vooral het behoud van regenwater in de leefomgeving (sponswerking) en ook in de ontlasting van riolen bij piekbuien, die het dan beter aankunnen en geen wateroverlast meer geven.

In Tilburg heeft stichting OpGroeneVoet er daarom voor gezorgd dat bij de regentonnenacties ook een overloop naar de tuin wordt geplaatst. Veelal komen deze onzichtbaar onder een looppad naar de andere kant van de tuin, of loopt het uiteinde in een grindstrook. Op deze manier bouwt de bodem van de tuin een waterbuffer op en blijft het grondwater beter op peil. Dit effect is sterker naarmate in een straat of wijk meer tonnen zijn aangesloten.

Het aantal liter per jaar dat we in Tilburg nog zouden kunnen opvangen is nog heel groot.

Op dit moment loopt de herfstactie voor de regenton installatie nog in november via www.opgroenevoet.nl.
Dus heb je interesse, laat het ons weten.

 < alle nieuwsberichten