Je tuin is de mooiste kamer om met je vrienden samen te zijn

Tips
  • Lekker zonnig maar ook voldoende schaduw
  • Een gezellig terras om te relaxen
  • Veel groen, weinig onderhoud
  • Maak van je tuin een vlinderparadijs
© Stocksy
© Ofdesignnet
© ELHO, www.elho.nl
← acties

Creëer in 7 stappen je eigen oase van rust in de stad

  • Lekker zonnig maar ook voldoende schaduw
  • Een gezellig terras om te relaxen
  • Veel groen, weinig onderhoud
  • Maak van je tuin een vlinderparadijs
© Amar Sjauw En Wa

1. Zo min mogelijk verharding

Je tuin is optimaal regenbestendig en diervriendelijk als je de verharding beperkt. Maak je terras bijvoorbeeld van een houten vlonder met een waterdoorlatend anti-worteldoek eronder of kies voor waterdoorlatende verharding, zoals grind of klinkers met een brede voeg. Leg het terras licht-hellend aan zodat het regenwater afstroomt richting onverharde tuin.

© Amar Sjauw En Wa

2. Zoek het in de hoogte

Heb je een niet al te grote stadstuin en wil je toch graag een groene tuin, werk dan met klimplanten tegen de schutting of tegen je gevel. Klimplanten hebben niet veel ruimte op de grond nodig. Natuurlijk bepaalt de ligging van de gevel of schutting welke klimplanten je kan kiezen. Kijk hiervoor onder het trefwoord klimplanten elders op deze site. Voor een zonnig plekje kan je kiezen voor fruit-dragende soorten, zoals rode bessen, bramen of een druif. Zo houd je je tuin koeler en het is goed voor biodiversiteit.

© Amar Sjauw En Wa

3. Pergola

Ligt je tuin op het zuiden en wordt die te warm in de zomer, dan kan je een pergola aanleggen. Deze is ook een klimhulp voor bijvoorbeeld rozen of een druif.

© Amar Sjauw En Wa

4. Regenton

Heb je een regenpijp in je tuin, dan kan je er een regenton plaatsen. Zo bespaar je drinkwater en heb je water voor je tuinplanten. Je kan ook een overloop maken naar een klein vijvertje met een fontein. Zo heb je het geluid van kletterend water in je tuin. Let wel op dat je niet teveel regenwater in je tuin of in de buurt van je huis krijgt. Kijk voor meer uitleg bij regenwateropslag.

© Monique Veneboer

5. Huisvesting voor vogels en vlinders

Hang insectenhotels en vogelhuisjes in je tuin. Vergeet niet ook planten in je tuin te planten die voedsel leveren aan insecten en vogels om ze te lokken. Dit zijn inheemse bessen: lijsterbes maar ook rode bessen. De vlinderstruik biedt voedsel aan vlinders. De meeste bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor vlinders.

© Amar Sjauw En Wa

6. Drinkschaaltje voor vogels

Wil je vogels in de tuin, zorg er dan voor dat ze iets te drinken hebben en kunnen badderen. Een klein schaaltje onbereikbaar voor katten is al voldoende.

© Amar Sjauw En Wa

7. Groen dak

Heb je een schuurtje met een plat of licht-hellend dak dan kan je zelf een groen dak aanleggen. Kijk hoe dit gaat onder de zoekterm groen dak. Een groen dak houdt je schuurtje koeler, houdt regenwater vast en is fijn voor vogels, vlinders en andere insecten.

← acties
Soort tuin: Stadstuin
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.