Je tuin is optimaal regenbestendig en diervriendelijk als je de verharding beperkt. Maak je terras bijvoorbeeld van een houten vlonder met een waterdoorlatend anti-worteldoek eronder of kies voor waterdoorlatende verharding, zoals grind of klinkers met een brede voeg. Leg het terras licht-hellend aan zodat het regenwater afstroomt richting onverharde tuin.
Heb je een niet al te grote stadstuin en wil je toch graag een groene tuin, werk dan met klimplanten tegen de schutting of tegen je gevel. Klimplanten hebben niet veel ruimte op de grond nodig. Natuurlijk bepaalt de ligging van de gevel of schutting welke klimplanten je kan kiezen. Kijk hiervoor onder het trefwoord klimplanten elders op deze site. Voor een zonnig plekje kan je kiezen voor fruit-dragende soorten, zoals rode bessen, bramen of een druif. Zo houd je je tuin koeler en het is goed voor biodiversiteit.
Ligt je tuin op het zuiden en wordt die te warm in de zomer, dan kan je een pergola aanleggen. Deze is ook een klimhulp voor bijvoorbeeld rozen of een druif.
Heb je een regenpijp in je tuin, dan kan je er een regenton plaatsen. Zo bespaar je drinkwater en heb je water voor je tuinplanten. Je kan ook een overloop maken naar een klein vijvertje met een fontein. Zo heb je het geluid van kletterend water in je tuin. Let wel op dat je niet teveel regenwater in je tuin of in de buurt van je huis krijgt. Kijk voor meer uitleg bij regenwateropslag.
Hang insectenhotels en vogelhuisjes in je tuin. Vergeet niet ook planten in je tuin te planten die voedsel leveren aan insecten en vogels om ze te lokken. Dit zijn inheemse bessen: lijsterbes maar ook rode bessen. De vlinderstruik biedt voedsel aan vlinders. De meeste bloeiende planten zijn aantrekkelijk voor vlinders.
Wil je vogels in de tuin, zorg er dan voor dat ze iets te drinken hebben en kunnen badderen. Een klein schaaltje onbereikbaar voor katten is al voldoende.
Heb je een schuurtje met een plat of licht-hellend dak dan kan je zelf een groen dak aanleggen. Kijk hoe dit gaat onder de zoekterm groen dak. Een groen dak houdt je schuurtje koeler, houdt regenwater vast en is fijn voor vogels, vlinders en andere insecten.
Beplanting
Grindstrook of grindkoffer
'Vroeger was mijn tuin volledig bestraat en nu het wat groener is, is het niet alleen goed voor de omgeving, maar het ziet er ook nog eens gezelliger uit.'
Ineke
Tegels eruit, groen erin
Groene erfafscheiding
Regenwateropslag, regenton
'Niet alleen kinderen kunnen in mijn tuin spelen maar ook de vogels en zelfs egels hebben er een onderkomen kunnen vinden.'
Sandra
Voederhuisje (eekhoorn)
Balkonplanten, -groente en -kruiden
Klimplanten
Hanging basket / plantenbak
Mini moeras
'Het is mooi om te zien hoe mijn eigen kinderen kunnen genieten van een levende tuin en zelf op ontdekkingstocht gaan.'
Jeroen
Vlindervoederplek
Vierkante meter tuin
Vetbollen en ander voedsel voor vogels
'Na school vind ik het leuk om te kunnen spelen in onze tuin en boomhut.'
Bas
Waardplanten voor vlinders
Kruidenspiraal
Groene gevel
Moestuintje
Waterdoorlatende verharding
Insectenhotel
Nestkastje
Regenwater gebruiken
Geveltuintje aanleggen
Boomspiegel adopteren
Zonwering buiten
Natuurlijke zonwering
Mini vijver
Infiltratieveld
Gazon / gras
Bodembedekkers
Hoogteverschillen in de tuin
Bloemen
Hagen
Benutten van de voedselkringloop
Struiken/heesters
Groen dak (schuur)
Groen dak (huis)
Groene balkons
Waterelementen
Tuinvijver
Greppel
Open goot
Regenpijp afkoppelen
Kleur materialen
Ondergrondse infiltratie
Nachtventilatie
Beperken bestrijdingsmiddelen en kunstmatige meststoffen
Zwaluwdakpan
Inheemse soorten toepassen
Eetbare wand
Je tuin natuurlijk onderhouden
Eetbare border voor mens en dier
Isolerende maatregelen
Schaaltje met water
Bladeren en 'oud' hout laten liggen