Bekijk hier het laatste nieuws rond Huisje Boompje Beter
17 april 2019
De gemeente Hilvarenbeek werkt er hard aan om nu en in de toekomst een gezonde en leefbare gemeente te blijven. Aandacht voor klimaatadaptatie waarbij waterrobuust en hittebestendig samen met het vergroten van de biodiversiteit hoog op de agenda staan.
Het nemen van duurzame maatregelen is daar onlosmakelijk mee verbonden. Op de HBB site van Hilvarenbeek kunnen bewoners zien hoe hun tuin scoort op het gebied van regenbestendigheid, hittereductie en biodiversiteit. Daarnaast is er de kaart van de gemeente Hilvarenbeek waar te zien is hoe de gemeente groen en blauw verkleurd door de foto’s die bewoners plaatsen van hun eigen Groenblauwe tuin.
3 januari 2019
WIBIT; de WestIndische buurt in transitie is een bewonersinitiatief van de WestIndische buurt in Amsterdam. De verschillende bewonerswerkgroepen stimuleren elkaar bij het ontwikkelen van nieuwe projecten om de buurt te vergroenen om zo een gezonde woonomgeving te creëren.
2 oktober 2017
Tijdens Dear Future, van 23 – 29 september, is de Tilburgse versie van Huisje Boompje Beter gelanceerd. Huisje Boompje Beter Tilburg maakt deel uit van de campagne Powered by Koel Tilburg.
Op de site vinden bewoners informatie over het vergroenen en klimaatbestendig inrichten van de tuin. In de scoretool kunnen ze aanvinken welke maatregelen al getroffen zijn en kunnen ze direct zien hoe watervriendelijk, hittebestendig en biodivers de tuin is. Bewoners kunnen hun score en een foto van hun tuin op de kaart zetten.
20 september 2017
We zijn erg blij met onze nieuwe animatie waarin kraakhelder wordt uitgelegd wat je zelf kunt doen om je huis en tuin natuurvriendelijk, watervriendelijk en klimaatbestendig in te richten! Mede mogelijk gemaakt door Water Sensitive Rotterdam en Leiden gaat Goed. Gerealiseerd door BoomvanMourik, IQ-media en Marco Faasen.
17 juli 2017
Het ontstenen van de stad? Het is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want daarvoor moeten bewoners zelf aan de slag.
Op 8 juni 2017 organiseerde atelierGROENBLAUW voor de STOWA de studiedag ‘hoe onststenen we de stad?’ Hier hebben we de mogelijkheden verkend voor gemeenten en waterschappen om burgers te stimuleren hun tuin te vergroenen en hen daarbij te helpen.
Er kwamen veel sprekers aan het woord die hier al de nodige ervaring mee hebben opgedaan. Op de website van de STOWA is het volledige programma te vinden en alle presentaties in te zien. De studiedag vond plaats in de ecowijk EVA-Lanxmeer in Culemborg. Naast de inspirerende presentaties en workshops kon men aan de hand van een rondleiding in de praktijk bekijken hoe de integrale klimaatbestendige aanpak van deze wijk heeft uitgepakt.
1 juni 2017
Ook gemeente Heemskerk heeft nu een Huisje Boompje beter site om bewoners te informeren over de maatregelen voor een water- en natuurvriendelijke tuin. De website is nu al online en zal na de zomer worden gebruikt voor lokale campagnes.
Nieuw voor Huisje Boompje Beter Heemskerk is de Grondsoorten tool. Door hun postcode in te voeren kunnen bewoners erachter komen of ze op een zandgrond wonen, ofwel op een klei- of veengrond. Dit is relevant voor maatregelen omtrent infiltratie. Het is gemakkelijker om regenwater te infiltreren in een zandgrond dan in een klei- of veengrond. Met de Grondsoorten tool krijgt de bewoner tips over maatregelen bij het infiltreren van regenwater, passend bij de grondsoort waar de bewoner op woont.
1 mei 2017
Op de Leidense Huisje Boompje Beter vinden bewoners informatie over het vergroenen en klimaatbestendig inrichten van de tuin. Ook is er een scoretool toegevoegd en kunnen bewoners hun tuin op de kaart zetten.
De Leidense versie van Huisje Boompje Beter is de eerste lokale versie speciaal gemaakt om Leidenaren te stimuleren en te motiveren om hun tuin te vergroenen. Ook is er informatie over het klimaatbeleid, nieuws en activiteiten rondom het klimaatbestendig maken van de stad Leiden.
In de scoretool kun je aanvinken welke maatregelen je al hebt getroffen en kun je direct zien hoe watervriendelijk, hittebestendig en biodivers jouw tuin is. Bewoners kunnen hun score en een foto van hun tuin op de kaart zetten.
Natuurlijk zijn er op de lokale versie van Huisje Boompje Beter ook alle maatregelen te vinden die bewoners zelf kunnen treffen voor een water- en natuurvriendelijke tuin.
De Leidense Huisje Boompje Beter site maakt deel uit van de GaGoedcampagne in Leiden en is gefinancierd door gemeente Leiden en Interreg 2020.
11 juli 2016
Vorige week verscheen in het NRC het artikel ‘Nederland vertegelt‘: Mensen willen meer groen, maar tuinieren doen ze niet van harte. Gevolg is „een verharding van tuinen”.
Bijna nergens in Europa hebben meer huizenbezitters een tuin dan in Nederland. Ongeveer 70 procent van de Nederlanders beschikt over een tuin „en heeft dus een kans om die heilzame groene omgeving heel nabij te creëren”, zo meldt een recent verschenen onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar tuinen, getiteld Tussen groen en grijs. Alleen in het Verenigd Koninkrijk zijn meer tuinen.
Ruim de helft van de mensen zegt zelf te tuinieren, maar echt van harte gaat dat niet, stelt het SCP. Onderzoeker Jeanet Kullberg van het SCP signaleert een „spagaat” tussen de maatschappelijk behoefte aan „meer groen” in woonwijken, zichtbaar door bijvoorbeeld buurttuinen, en de trend om particuliere tuinen te bestraten en vol te bouwen met terrassen, meubilair, en stenen producten uit tuincentra en bouwmarkten. Kullberg: „Er is sprake van een verharding van tuinen. Ik denk wel eens: wat bedoelen mensen nou eigenlijk als ze zeggen dat ze meer groen willen? Waarom doen ze dat niet in hun eigen tuin?”
Lees het artikel wat in het NRC is verschenen over het onderzoek van het SCP. Het onderzoek ‘Tussen groen en grijs, een verkenning van tuinen en tuinieren in Nederland‘ is te lezen via de website van het SCP.
30 juni 2016
Twee jaar geleden was de Huisje Boompje Beter App uitgebracht en nu is er een website versie gemaakt waarbij er nog meer op wordt ingegaan hoe je, je eigen tuin klimaatbestendig en natuurvriendelijk kunt maken.
21 juni 2016
Op 18 en 19 juni was de Open Tuinen Weekend als afsluiting van de Nationale Tuinweek waarbij in het hele land particuliere tuinliefhebbers hun tuin voor het grote publiek hadden opengesteld. De Open Tuinen Weekend wordt ieder jaar georganiseerd door Groei & Bloei. Wil je volgend jaar ook je tuin openstellen aan het grote publiek? Meer informatie is te vinden op de website van de Nationale Tuinweek.