De meeste mensen willen graag een aantrekkelijke tuin maar zonder al teveel werk. Maar om dan te kiezen voor een volledig betegelde tuin is niet nodig. Betegelde tuinen laten geen of heel weinig regenwater in de grond doorsijpelen. Betegelde tuinen worden ook veel warmer in de zomer en bieden geen leefruimte aan vogels, vlinders en andere dieren.
Als je bij de aanleg van je tuin rekening houdt met enkele basisprincipes van de onderhoudsarme tuin, dan vraagt een groene tuin niet meer onderhoud dan een betegelde tuin. De betegelde tuin moet immers geveegd worden en het onkruid tussen de tegels moet ook verwijderd worden.
Hier geven we tips voor een groene, watervriendelijke tuin die niet veel onderhoud vraagt.
Kies voor duidelijke lijnen en begrenzingen van borders en gazon. Dit kan met een rij klinkers, cortenstaal of hout. Grasmaaien kost tijd maar wezenlijk minder als je een duidelijke begrenzing hebt en niet ook nog de graskant moet verzorgen. Je kunt met een afgebakende grens ook kiezen voor een robotmaaier. Het onderhoud van een gazon is te overzien. In het hoogseizoen één keer per week maaien. Dit is niet meer werk dan het onkruid verwijderen en schoonhouden van een tegeltuin. Een gazon houdt je tuin in de zomer wel koeler dan een tegeltuin en laat het regenwater infiltreren.
Kies planten die bij je tuin passen. Licht, schaduw, nat, droog, enzovoorts. Kies voor een thema dat bij jouw tuin past. Een vochtige zonnige bloemenrijke tuin, zandige prairietuin, vochtige moerastuin of een schaduwrijke bostuin. Informeer je in tuinboeken of in het tuincentrum. Kijk wat het bij de buren goed doet. Dat zal het waarschijnlijk ook in jouw tuin goed doen. Iedere niet goed gekozen plant kost extra tijd, van water geven en bemesten tot extra snoeien en het vervangen als hij verkommert.
Een verzorgd gazon moet twee keer per jaar bemest worden en in het groeiseizoen wekelijks gemaaid worden. Daarnaast moet mos verwijderd worden en kale plekken moeten ingezaaid worden. Vind je een wilde bloemenweide mooi? Deze hoeft maar twee keer per jaar gemaaid te worden, maar dan wel met een speciale maaier.
Plant aan de binnenkant van je border lage planten, dan naar buiten toe middelhoge en tenslotte hoge planten. Dan kun je er makkelijk bij en oogt je tuin groter. De hoge planten zorgen voor een natuurlijke tuinafscheiding. Zo mogelijk kun je achter in je tuin een boom planten, dat rondt je tuin mooi af. Let er op dat je voor hagen en heesters kiest die niet groter worden dan je wenst, want anders moet je vaker snoeien.
Dan hoef je niet ieder jaar weer opnieuw te planten. Vaste planten hebben minder onderhoud nodig. Ze hoeven maar één keer per jaar of eens in de twee jaar gesnoeid te worden.
Kies bodembedekkers die bij jouw grond en waterstand en de hoeveelheid zon passen. Een goede bodembedekker houdt je tuin onkruidvrij. Zo hoef je niet meer zo vaak onkruid te wieden.
Vrouwenmantel is een mooie bodembedekkende plant door zijn breedgevormde bladeren. Een bodembedekker voor een schaduwrijk plekje in de tuin is hondsdraf.
Tussen de bodembedekkers kun je wat bollen poten, dan heb je wat meer kleur in je tuin.
Wil je water in de tuin maar niet veel onderhoud, dan kun je ook voor een grindbed met een fonteintje kiezen. Dit vergt minder onderhoud dan een beplante vijver en toch heb je water voor vogels en het geluid van stromend water. Naast het grindbedje voor het fonteintje kun je ook een infiltratievoorziening bedekt met grind aanleggen.
Snoei in het voorjaar voor het broedseizoen en werk iedere week een uurtje in je tuin. Dan stapelt zich het werk niet op en blijft het overzichtelijk. Of organiseer in het voorjaar en/of herfst een gezellige tuinwerkdag, nodig één of meer vrienden uit om je te helpen en geef in ruil hiervoor een lekker etentje, zelf gekookt, of iets anders wat je goed kunt. Iedereen heeft wel vrienden die van tuinieren houden.
In het voorjaar kun je dood hout verwijderen, bodembedekkers aanbrengen, het terras schoon maken en éénjarige planten planten. In het najaar kun je bollen in de grond stoppen, blad van het gazon verwijderen en snoeien. Blad op de perken kan blijven liggen; dat beschermt de grond tegen vorst. Grotere stukken dood hout kun je verwerken tot een takkenhoop; dat is goed voor kevers en andere kleine dieren.
Beplanting
Tegels eruit, groen erin!
'Het groene dak houdt ons huis in de zomer lekker koel.'
Alexandra
Bomen
Vergroen je dak
Infiltratiegreppel of wadi
'Midden in de stad is mijn dakterras niet alleen leuk voor mezelf: mijn buren hebben zo ook een mooi groen uitzicht.'
Lisa
Gazon en bloemrijk grasland
Hagen en groene erfafscheidingen
Een vijver in je tuin