Wil je een natuurlijke, levende tuin met plek voor vlinders, padden, egels, enzovoorts? Dan vind je hier enkele basistips om je tuin met weinig moeite tot een klein dierenparadijs om te toveren. Een natuurlijke tuin met weinig verhard oppervlak is ook een tuin die regenwater vasthoudt en in de grond laat infiltreren. Zo doe je ook je best om wateroverlast en zelfs grotere overstromingen te helpen voorkomen. Veel groene tuinen bij elkaar geven leefruimte aan veel kleine dieren en inheemse planten en houden regenwater vast. Iedere groene tuin telt mee om wat te doen aan het grote verlies aan biodiversiteit in Nederland.
Kies voor vrij-groeiende of geknipte hagen in plaats van een schutting. Een heg laat bijvoorbeeld egels door, biedt schuilplaats aan verschillende dieren en bij vruchtdragende soorten biedt de heg ook voedsel aan vogels en insecten. Een gemengde haag met bijvoorbeeld hazelaar, sneeuwbal, liguster en zwarte vlierbes zorgt het hele jaar door voor voedsel.
Stapel in een hoek van je tuin wat gesnoeid hout of stenen en laat er enkele wilde planten groeien zoals bijvoorbeeld de brandnetel. Rupsen van veel vlinders eten alleen brandnetels. Een stapeltje gesnoeid hout biedt een veilige plek voor veel kleine dieren zoals padden, egels en muizen.
Tussen de stenen vinden allerlei kleine dieren hun schuilplaats; misschien wel een hagedis! Maak het stapelmuurtje op een zonnige plek. Vermeng de grond met zand. In een kruidenspiraal is het beneden koel en vochtig en wordt het naar boven steeds droger en warmer. Hierdoor kun je allerlei verschillende plantjes in neerzetten. Zowel plantjes die houden van droogte, als plantjes die liever een wat nattere omgeving willen kun je hierin kwijt. Beneden vindt munt het prettig, naar boven toe kun je bieslook, kamille, koriander, dragon, basilicum, majoraan, tijm en rozemarijn planten.
Heb je de ruimte maak dan een vijver met waterplanten. Misschien komen er zo kikkers en libellen in je tuin. Zorg ervoor dat de vijver minimaal 5 uur zon per dag heeft en tenminste op één plek een flauw talud zodat de dieren eruit kunnen. Vogels moeten drinken, ook in de winter. Zet op een plek waar katten niet bij kunnen een schaal neer als drinkplaats voor vogels.
Op een schaduwplekje in je tuin kun je in een zelf-getimmerd houten krat compost maken. Het beste wissel je lagen houtig en groen tuin- of keukenafval af. Verdeel op ieder laag twee handen tuinaarde. Na een tijd komt er vanzelf leven in de compost. Wormen en pissebedden helpen bij het composteerproces en trekken vogels aan.
Laat bij het grasmaaien een stukje met wilde bloemen staan. Of maai alleen een pad door de wilde pracht. Wanneer de verschillende bloemen gaan bloeien gaat het zoemen en komen de bijen, vlinders en hommels. Voordeel van een wilde bloemenweide is dat ze maar twee keer per jaar gemaaid moet worden.
Heb je een kleine tuin, kies dan voor klimplanten of een groen dak. Groene gevels nemen niet veel ruimte in en trekken veel dieren aan: vogels, kevers, bijen, wespen, spinnen. Ze bieden schuilplaats en voer. Als je voor een druif kiest, voor bramen of voor rode bessen heb je er zelf ook iets aan.
En natuurlijk, gebruik geen bestrijdingsmiddelen!
Beplanting
Wadi
'Midden in de stad is mijn dakterras niet alleen leuk voor mezelf: mijn buren hebben zo ook een mooi groen uitzicht.'
Lisa
Slim water geven
Tegels eruit, groen erin!
Groene gevel
'Niet alleen kinderen kunnen in mijn tuin spelen maar ook de vogels en zelfs egels hebben er een onderkomen kunnen vinden.'
Sandra
Moestuintje
Geveltuintje aanleggen
Boomspiegel adopteren
Zonwering voor in de tuin
Gazon en bloemrijk grasland
'Ook zonder groene vingers is het mij gelukt om toch wat groen in mijn tuin te creëren. '
Tim
Hagen en groene erfafscheidingen
Bomen
Vergroen je dak
Vergroen je balkon of dakterras
Bewegend water
Een vijver in je tuin
Infiltratiegreppel of wadi
Regenwaterbuffervijver
Kleur materialen
Nachtventilatie
Je tuin natuurlijk onderhouden