Aan de slag

Moestuintjes

Het is mei en dit is de maand om een moestuintje aan te leggen. Met een vierkante meter kun je al leuke oogsten realiseren! En met een beetje planning, kun je zelfs het hele jaar door oogsten. Er zijn diverse leuke sites met praktische informatie over het aanleggen van moestuinen. Hieronder geven we een korte samenvatting hoe je eenvoudig stap voor stap een moestuin aanlegt.

Aanleggen moestuin

  1. zoek een plekje in de tuin waar je minimaal 6 uur per dag zon hebt en je makkelijk van verschillende kanten de moestuin kunt bewerken. Als je gras in je tuin hebt, kun je zelfs rechtstreeks op het gras een bak plaatsen, zonder het gras eerst te verwijderen.
  2. Plaats je bak en vul deze met 1/3 deel compost, 1/3 deel turf en 1/3 deel grove vermiculiet. In de meeste tuincentra zijn deze bestanddelen te verkrijgen maar je kunt natuurlijk ook kant en klare moestuinaarde kopen wat je ook in de meeste tuincentra kunt kopen. Met deze samenstelling weet je zeker dat je alle voedingsstoffen in de juiste verhouding hebt voor jouw groenteplanten. Goede grond is erg belangrijk voor het succes van je moestuin.
  3. Kies je groenten, kruiden & bloemen en zaai ze rechtstreeks in je moestuin of als je binnen al plantjes hebt opgekweekt, kun je deze vanaf half mei buiten in je moestuin zetten. Zorg ervoor dat de laagste plantjes aan de zuidkant staan en de hoogste planten helemaal achteraan. Dan nemen de hoge planten niet de zon weg van de lagere planten. Eenvoudige gewassen voor de moestuin zijn onder andere: slasoorten, radijs, bieslook, knoflook, peterselie, tuinkers, snijbiet, palmkool en courgette. Wat meer aandacht maar vooral wat warmer weer en zon vragen gewassen als tomaten & komkommer. Denk ook eens aan bloemen die je kunt eten zoals Oostindische kerst, goudsbloemen en komkommerkruid.
  4. Tot slot, geef je moestuin regelmatig water en na een week of zes wat extra voeding.

Tip: start met 1 moestuinbak. Vind je het uiteindelijk toch niet leuk, dan is deze zo verwijderd. Krijg je de smaak te pakken? Dan is een extra bak zo bijgeplaatst.

Er zijn veel sites die uitgebreide beschrijvingen, stappenplannen en adviezen geven voor een makkelijke & succesvolle moestuin. Kijk voor inspiratie eens op de site van de IVN of Intratuin. Wil je serieus aan de slag dan biedt de site van de Makkelijke Moestuin heel veel informatie.

Groene Daken

Een groot deel van Leiden bestaat uit daken. Steeds vaker zie je groene daken in Leiden. Een groen dak helpt om het klimaat in de stad te verbeteren. De planten en mossen op daken vangen het regenwater op en zorgen er ook voor dat het regenwater deels al wordt gefilterd. Veel daken zijn gemaakt van materialen die op zomerse dagen erg heet worden en de warmte lang vasthouden waardoor de temperatuur in de stad stijgt. Dus hoe meer groene daken in Leiden, des te gezonder & klimaatbestendiger we Leiden maken. Gemeente Leiden heeft een subsidie voor de aanleg van groene daken. Daarbij zijn er diverse instanties die onder bepaalde voorwaarden donaties geven voor het vergroenen van de stad wanneer je met meerdere mensen aan de slag gaat. Bijvoorbeeld het minitiatief van Fonds1818.

Kijk voor meer informatie over groene daken op Groene Daken Leiden. Meer informatie over subsidiemogelijkheden vind je op de site van gemeente Leiden.

Tegel eruit, Plant erin!

LEIDEN GAAT VOOR GROEN
Goed voor mensen, planten & dieren!

Het gehele voorjaar staat in Leiden in het teken van vergroening. Minder tegels, meer ruimte voor groen. Hiermee willen we dat Leiden nu en in de toekomst een gezonde & klimaatbestendige stad is om te wonen, werken & recreëren. Doe mee en vergroen ook jouw tuin!

Elke week trekken we samen met Tuinman & Tuinman en een hovenier een wijk in om zoveel mogelijk tuintegels in te zamelen. Voor elke tegel die u inlevert, ontvangt u een gratis plant retour*.

Bezoek de site GAGOED voor meer informatie over deze actie & data van de wijkbezoeken.

*tot 10 tegels ontvangt u voor elke tegel 1 plant.
Van 10 tot 100 tegels ontvangt u per 4 tegels 1 plant.
Naar wens kunt u tegen inlevering van 2 tuintegels een kiezen voor een klimplant .