Mooi groen én lekker spelen is een goede combinatie

Tips
  • Een zachte ondergrond om fijn te spelen
  • Op avontuur in je eigen tuin
  • Een moestuintje om lekker te tuinieren
  • Bouw je eigen hut
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© natuurlijk-rijk.be
← acties

In 7 stappen een kindvriendelijke tuin

  • Een zachte ondergrond om fijn te spelen
  • Op avontuur in je eigen tuin
  • Een moestuintje om lekker te tuinieren
  • Bouw je eigen hut
© Stocksy

1. Kindvriendelijke ondergrond

Een robuust grasveldje om te spelen is de basis van een kindvriendelijke tuin. Kies een sterke, robuuste grassoort uit voor je gazon zodat je je geen zorgen hoeft te maken dat ze het gras kapot trappen.

Een niet al te ruwe tegel voor het terras is lekkerder voor blote voetjes. Een zwarte tegel houdt in de zomer de warmte vast en kan dan te heet worden voor blote voetjes.

2. Voorkom giftige planten en bessen

Bekende giftige planten zijn:

blauwe monnikskap, blauwe regen, doornappel, gevlekte aronskelk, goudenregen, herfsttijloos, kardinaalsmuts, lelietje-van-dalen, oleander, buxus, papaver, peperboompje, taxus, thuja (levensboom), vingerhoedskruid, wolfskers, wonderboom.

Tuinplanten met een irriterende werking bij huidcontact zijn:

hemelboom, anemoonsoorten, selderij, gevlekte aronskelk, stinkende gouwe, clematis, wolfsmelksoorten, ginkgo (Japanse notenboom), reuzenbereklauw, sleutelbloemsoorten, boterbloemsoorten.

© Stocksy

3. Ga moestuinieren met je kind

Wat is er nou leuker dan samen tuinieren? Leer ze de seizoensgebonden groente- en fruitsoorten kennen. Plant een druivenstruik tegen je pergola. Het leuke van een druivenplant is dat je samen met je kinderen deze klimplant kunt onderhouden en samen de druifjes kunt opeten. Rode bessen en frambozen kunnen ook tegen een zonnige muur of een schutting geplant worden.

Je kunt ook denken aan cherry tomaatjes, aardbeien, waterkers of andere lekkernijtjes die je zo vanuit de tuin kunt opeten.

4. Spelen

Heb je de ruimte in je tuin, dan kun je er een speelhuisje voor de kinderen in de tuin zetten. Als je handig bent kan je die zelf in elkaar zetten, maar er zijn ook bouwpakketten in tuincentra te koop. Als je een grote tuin hebt kan je er ook een oude gebruikte caravan neerzetten om in te spelen of te logeren in de zomer. Een leeg schuurtje of afdakje zijn ook leuk om te spelen en er kan natuurlijk ook het speelgoed bewaard worden.

Andere ideeën voor speeltoestellen naast de trampoline, het speelhuis en de schommel zijn voor de gevorderde knutselouders: een klimmuur, uitkijktoren of boomhut en natuurlijk een picknicktafel voor de kinderen.

© atelier GROENBLAUW

5. Ontdekken

Heb je de ruimte in je tuin laat er dan een hoek over voor de kinderen waar ze zelf een hut kunnen bouwen. Met een beetje kinderlijke fantasie worden een paar struiken tot een oerwoud. Of breng wat reliëf aan in je tuin, een heuvel en een kuil. De kinderen kunnen dan erover rennen en rollen. Zorg er wel voor dat het hoogteverschil in je tuin zo is dat het regenwater van je huis wegstroomt en niet naar je huis toe.

© Amar Sjauw En Wa

6. Dieren

Dieren in de tuin, sommige kinderen zijn er dol op, denk aan kippen en konijnen. Ze nemen niet veel ruimte in beslag en kinderen leren van jongs af aan voor hen te zorgen.

© Nelleke Mineur

7. Water

Ben je handig realiseer een waterspeelplek door de regenpijp af te koppelen en het regenwater via een gootje naar een greppel te laten lopen. Let er wel op dat je kinderen niet in te lang stilstaand water spelen. Hierin kunnen allerlei bacteriën groeien of larven van muggen.

← acties
Soort tuin: Kindvriendelijke tuin
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.