Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Zorg voor een gezonde bodem

© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw En Wa

Minder tegels in de tuin ofwel minder verhard oppervlak en meer groen in de tuin heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen. Daarnaast beschermt beplanting de bodem tegen uitdroging en biedt voedsel voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Zo verbetert het de biodiversiteit. De beplanting houd bovendien de tuin koeler op hete zomerse dagen. Een betegelde tuin is al snel een paar graden warmer in de zomer en houd de warmte ook langer vast. De planten verdampen water en dat koelt de tuin.
Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Infiltratie zorgt ervoor dat het grondwater wordt aangevuld. Om van een verharde tuin een groene tuin te maken is het belangrijk om de tegels en verharding te verwijderen.

Stenen eruit en dan?

Wanneer de stenen weggehaald zijn blijft er een dor zandpakket over. Planten zullen hier niet goed op groeien. Graaf het zand af. Bij kleigrond kun je een deel van het vrijkomende zand mengen door de klei.
De grond onder het oude zandbed wordt los gespit.  Vul de tuin aan met goede tuinaarde en voeg beplanting toe die geschikt is voor de plek.Gebruik de vrijgekomen tegels voor een stapelmuurtje. Maak een stapelmuurtje met tegels en stenen van verschillende vormen zodat allerlei soorten gaten ontstaan. Hierdoor biedt je huisvesting en schuilplaatsen aan insecten en amfibieën.

Een gezonde bodem is belangrijk voor een watervriendelijke tuin

Een goed waterdoorlatende en watervasthoudende bodem waar planten goed op groeien is een bodem met voldoende luchtgangen, bodemleven en voedingstoffen. Er is een relatie tussen de beplanting, doorworteling, gezondheid en de wateropnamecapaciteit van de bodem. De bodemkwaliteit draagt weer bij aan de kwaliteit van de beplanting. Een slechte bodem leidt tot het afsterven of slecht groeien van beplanting.
Een humusrijke bodem is een gezonde bodem. Een humusrijke bodem kan je op twee manieren bereiken: door  verteerde plantenresten door de grond te mengen of een kant en klaar product te kopen, bijvoorbeeld compost of bodemverbeteraar en dat door de grond te mengen.
Humus bezit twee zeer belangrijke eigenschappen. Het is in staat om vele malen zijn gewicht aan water vast te houden en het brengt voedingsstoffen in de grond. Plantenwortels zoeken de voedingsstoffen en maken zo luchtkanalen in de grond. Door deze twee eigenschappen verbetert het vermogen om water vast te houden en wordt tegelijkertijd het infiltrerend vermogen van in het bijzonder kleigrond vergroot.
Plantenresten worden door organismen zoals regenwormen in de grond gebracht, waar andere organismen zoals schimmels en bacteriën de plantendelen omzetten in humus.
De hoeveelheid humus neemt in de loop der tijd af, doordat planten het opnemen en gebruiken voor hun groei. De vruchtbaarheid van de grond kan weer verhoogd worden door het aanbrengen van nieuw organisch materiaal. Dit mag een laag van 10 cm zijn die al dan niet door de bovenlaag wordt gespit of geharkt.

Blad- en plantresten

Laat in de winter zoveel mogelijk de afgestorven planten staan, knip deze in het vroege voorjaar af, maak het knipsel fijn en laat het op de grond liggen. Op deze manier worden de plantenresten weer voeding. Ook bieden de plantenresten bescherming aan jonge planten.
Eigen compost maken van groenafval is een goede manier om de afvalberg te verminderen en voeding voor de planten te produceren. Deze compost kan tussen de planten gestrooid worden. Op deze manier wordt het bodemleven verbeterd en beschermt de compost de grond tegen uitdroging.In de tuincentra zijn composttonnen te koop. Een compostton is een goed alternatief als er niet genoeg ruimte in de tuin is voor een composthoop. Let op: overgebleven gekookt voedsel kan niet op een composthoop, rauwe groenten en fruit en klein gemaakt snoeiafval wel.

Omslag infoblad

Infoblad Werken aan een gezonde bodem

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • Met een doe-het-zelf bodemanalyse (te koop bij de tuincentra) bepaal je de zuurtegraad. Is je grond te zuur? Voeg dan kalk toe. Is je grond te basisch? Voeg dan juist tuinturf toe.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina