Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Waterdoorlatende verharding

© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Martijn de Koning
© Malraux Virage Grey
© Amar Sjauw En Wa
© Sara Reijnders
© Langedijk Tuinen
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland
© Nico Wissing
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Soms is bestrating nodig, bijvoorbeeld voor het terras, de tuinpaden, de oprit en de parkeerplaats. Hier kan voor regendoorlatende bestrating gekozen worden. Het regenwater kan hierbij in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, en het regenwater hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat en in de tuin bij heftige regenbuien te voorkomen. Het weghalen van tegels en het vervangen door waterdoorlatende bestrating biedt meer ruimte aan een natuurlijk bodemleven en vergroot daarmee de biodiversiteit. Je tuin blijft koeler als je minder bestrating toepast. Probeer minimaal 60% van je tuin groen te maken.

 1. Open bestratingspatroon leggen

Een open bestratingspatroon kan gemaakt worden met gewone klinkers die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. De tussenruimte kan ook worden opgevuld met zand of grind. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

 1. Grasbetonstenen

Grasbetonstenen zijn een vorm van open bestrating. De ruimte tussen de stenen kan gebruikt worden voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op en laat het regenwater door.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats en tuinpad.

 1. Poreuze betonklinkers

Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met veel poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

 1. Houtsnippers, schors en cacaodoppen

Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem, en warmen minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen. Ze worden ook gebruikt op plekken in de tuin waar geen beplanting staat of als bodemverbeteraar.
Geschikt voor: tuinpad en als bodembedekker.

 1. Grind, split, schelpen en lavasteen

Grind, split, lavasteen en zelfs schelpen laten het regenwater ongehinderd door. Een verharding met grind of split kan heel makkelijk zelf worden aangelegd. Onderhoud is eenvoudig, want met af en toe een beetje harken en egaliseren ben je klaar. Indien je ook stabilisatiematten gebruikt voor het grind of de split, dan blijft de toplaag mooi egaal. Door een waterdoorlatend anti-worteldoek onder het grind te leggen beperk je de groei van onkruid.
Geschikt voor: oprit, parkeerplaats, terras en tuinpad.

 1. Houten vlonder

Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden. Gebruik liever geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort.
Geschikt voor: terras en tuinpad.

Omslag infoblad

Infoblad Waterpasserende verharding

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

Houten vlonder

Een houten vlonder is geschikt voor een terras of een tuinpad. Om onkruidgroei onder en tussen het vlonderhout te voorkomen is het aan te bevelen een waterdoorlatend anti-worteldoek toe te passen. Een houten vlonder vraagt op schaduwrijke plekken onderhoud vanwege algengroei. Met wat zand en een borstel kunnen de algen verwijderd worden.

Gebruik geen tropisch hardhout, maar alleen hout met een FSC-keurmerk. Robinia is bijvoorbeeld een duurzame Europese houtsoort die je ook voor een vlonder kunt gebruiken.

Houtsnippers

Houtsnippers en cacaodoppen zijn geschikt als waterdoorlatende verharding van tuinpaden maar ook om de bodem te bedekken daar waar geen beplanting staat. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen ook minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen.

Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden.

© Amar Sjauw En Wa
Schelpen

Schelpen kunnen gebruikt worden voor tuinpaden en terrassen. Schelpen hebben als voordeel dat ze beter water doorlaten ten opzichte van ander soort verhardingen met klinkers etc.; nadeel is dat verharding met schelpen meer onderhoud vraagt. Ze moeten weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het toepassen van stabilisatiematten wordt de druk beter verdeeld en blijven de schelpen beter op hun plek.

© Amar Sjauw En Wa
Grind en steenslag

Grind en steenslag kan gebruikt worden voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten, voor tuinpaden en terrassen. Grind en steenslag heeft als voordeel dat het beter water doorlaat ten opzichte van andere type verhardingen met klinkers etc.; nadeel is dat het meer onderhoud vraagt. Het moet weleens aangevuld en geëgaliseerd worden. Door het toepassen van stabilisatiematten wordt de druk van een auto op het grind beter verdeeld en blijft het grind beter op zijn plek. Grind is een schaarse grondstof; uit het oogpunt van duurzaamheid kan beter steenslag gebruikt worden.

© Monique Hoogland
Grasbetonstenen

Grasbetonstenen zijn een vorm van een open bestratingspatroon en zijn geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de stenen wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras, hierdoor warmt het oppervlak ook minder op en laat regenwater door.

© Amar Sjauw En Wa
Open bestratingspatroon

Een open bestratingspatroon kan gerealiseerd worden met klinkers, grasbetonstenen en/of poreuze klinkers die met een brede voeg worden gelegd of in een ander open patroon. Een open bestratingspatroon is geschikt voor opritten, voor een plek om de auto neer te zetten en voor tuinpaden. De ruimte tussen de klinkers wordt gebruikt voor lage bodembedekkers of gras. Er zijn ook klinkers met noppen, waarbij de noppen ervoor zorgen dat de klinkers met een open voeg gelegd worden.

© Breukers
Poreuze klinkers

Poreuze klinkers zijn geschikt voor een oprit, een opstelplaats voor een auto, een terras en tuinpaden. Poreuze klinkers hebben een korrelstructuur met een hoog percentage poriën. Hierdoor zijn de klinkers water- en luchtdoorlatend.

Tips

 • - Houd de tuin zo groen mogelijk en minimaliseer de verharding.
 • - Gebruik tweedehands stenen, deze zijn goedkoper en het hergebruiken van materialen is duurzamer.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina