Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Vleermuizen, eekhoorns en egels

Nest- en schuilplaatsen plaatsen in je tuin is altijd een goed idee. Door veel verschillende nest- en schuilplaatsen te maken trek je verschillende dieren aan. Al deze dieren zorgen met elkaar voor meer biodiversiteit. Daarnaast helpen ze vaak tegen de kleine plagen waar je soms in je tuin mee te maken hebt, bijvoorbeeld muggen die door vleermuizen worden gegeten.

Vleermuizen

Ondanks bescherming hebben de vleermuizen het zwaar. Gebouwen met spleten en kieren komen steeds minder voor. Het teruglopen van de insectenstand, het ontbreken van goede rustplaatsen voor overdag en goede, ongestoorde overwinteringsmogelijkheden waarbij de temperatuur niet onder het vriespunt zakt, zijn hier de oorzaak van. Je kan vleermuizen helpen met een natuurlijke tuininrichting die goed is voor insecten, het voedsel van vleermuizen.
Vleermuizen houden van krap en warm. Ze hebben het liefst een nestkastje van 40x30x8 cm. Hier kunnen ze zich lekker in vastklemmen. De opening hoeft maar 2cm te zijn. Anders kunnen vogels ook in de kast. Heb geduld, het kan lang duren voordat vleermuizen het kastje accepteren.

Eekhoorns

Eekhoorns komen vooral in het oosten en midden van Nederland voor met name in de buurt van eiken, beuken en hazelaars. Door een speciaal voederhuisje voor eekhoorns te maken zullen ze je voedersilo voor de vogels met rust laten. Een nestkastje voor een eekhoorn is bijna hetzelfde als voor een vogel. Er zitten wel meerdere en grotere gaten in. Het is belangrijk dat de eekhoorn er vanaf de stam van de boom in kan, dus een gat aan de achterkant is een must.
Hang de nestkast voor de eekhoorn met het gat gericht op het noordwesten en zo’n drie tot vier meter boven de grond. Voor een eekhoorn is een nestkast van 20x20x20 cm voldoende.

Egels

Om een egel in je tuin te laten ‘wonen’ heeft hij een slaapplaats nodig bijvoorbeeld onder een boomstronk, in een stapel bladeren of onder een struik. Egels zijn ‘s nachts actief, overdag zie je ze nauwelijks.
Egels hebben een behoorlijk territorium nodig voor het zoeken naar eten. Het is daarom goed om samen met je buren te zorgen voor een egelvriendelijke omgeving. Gaten van 15 x 15 cm in de schutting zijn groot genoeg voor egels om zich van tuin naar tuin te verplaatsen. Een heg als erfafscheiding is bijvoorbeeld erg goed. Naast een makkelijke doorgang, kunnen ze zich hier ook in verschuilen.

Egels houden van oktober tot maart/april een winterslaap. Na de winterslaap worden de kleintjes geboren. Soms paren ze voor de tweede keer en krijgen ze in augustus weer een nest jonkies. Een egelhuis is heel geschikt om te overwinteren of jongen te krijgen. Af en toe worden ze wel wakker en verlaten ze het nest. Een egelhuis is kant en klaar te koop of kun je zelf maken van een oud krat of een stevige wijnkist.

Kijk op deze website: www.egelhuis.com

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • -Geef geen stro of hooi voor het nest van de egel, dat blijft tussen de stekels zitten.
  • - Van melk worden egels ziek, niet geven dus!
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina