Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Vlindervoederplek

© Monique Hoogland
© Monique Hoogland

In afgelopen 50 jaar zijn al 80% van de vlindersoorten verloren gegaan. Alle redenen om ze dus een handje te helpen. Zet bijvoorbeeld nectarplanten in je tuin en zorg voor een variatie in bloeitijden. De Buddleja (vlinderstruik) heeft bloemen met een lange, smalle bloembuis waardoor alleen insecten met een lange tong bij de nectar kunnen. Je ziet rond deze plant dan ook altijd allerlei vlinders rondfladderen. De Buddleja heeft allerlei grappige aanpassingen om het zo makkelijk mogelijk voor insecten te maken. Zo is het hartje van een niet bestoven bloem geel waardoor deze goed zichtbaar is voor insecten. Na de bestuiving wordt het hartje rood. Dit is juist een kleur die insecten slecht zien. De plant is een zeer waardevolle voedselbron voor vlinders. De zeldzame vlinders maken echter minder gebruik van deze plant.

Voorbeelden van planten die vlinders aantrekken zijn:
– zonnehoed
– wilg
– wilde tijm

De vuilboom (oftewel sporkehout) trekt citroenvlinders aan en zijn bloesem levert nectar.
Klimop is de zogenaamde waardplant van het boomblauwtje.

Waardplanten

Veel rupsen van vlinders leven maar op een handvol soorten planten of zelfs maar op één soort plant. Een waardplant is een plant waarop dieren iets vinden dat ze nodig hebben zoals voedsel of iets om zich voort te kunnen planten. De brandnetel is zo’n belangrijke plant. Laat dus enkele brandnetels staan. Denk eens aan de ruimte achter je schuurtje of in een hoekje in de tuin. Brandnetels trekken de volgende vlinders aan: dagpauwoog, kleine vos, atalanta, landkaartje. Van de brandnetel kun je ook nog eens heerlijke soep koken, maar je kan er ook kaas mee maken.

Nachtvlinders

Door gras te laten groeien trek je rupsen van de nachtvlinders aan. Veel nachtvlinders rusten overdag op een muur of boom. Ze zoeken ’s nachts naar voedsel op bloeiende bloemen, rottend fruit, uitwerpselen en vochtige grond. Rupsen van nachtvlinders eten allerlei planten. Nachtvlinders hebben een belangrijke rol in het ecosysteem. Er zijn ongeveer maar 50 soorten dagvlinders in Nederland. En dat terwijl er wel ongeveer 2400 soorten nachtvlinders zijn! Veel andere diersoorten (vleermuizen/vliegen/vogels) zijn afhankelijk van de nachtvlinder omdat dit een belangrijke voedselbron voor ze is. Nachtvlinders maken dankbaar gebruik van bloeiende planten in je tuin zoals de kamperfoelie, wilde rozen, hanggeranium en de liguster. De Teunisbloem gaat pas ’s avonds open en is dus helemaal gericht op de nachtvlinder.

Ontwikkeling van een vlinder

Het leven van een vlinder bestaat uit verschillende fases, waarin ze een volledige metamorfose ondergaan. Ze beginnen als eitje op een plant. Uit dit ei komt een rups gekropen. De rups vervelt een aantal keren waarbij zijn te klein geworden huid openbarst en de grotere rups eruit kruipt. Bij de laatste vervelling komt de pop in de cocon tevoorschijn. Dit is de fase waarna de rups verandert in een vlinder. Een cocon is een gesponnen beschermingslaagje dat de rups om zich heen heeft gemaakt. Na een aantal dagen of weken komt de vlinder tevoorschijn uit de cocon. Als je vlinders in je tuin wilt moet je zorgen voor zonnige plekjes zodat ze zich kunnen opwarmen. Zorg er ook voor dat de vlinder in al zijn stadia in je tuin terecht kan. Op die manier komen vlinders het hele jaar in de tuin voor.

Een gedekte tafel voor vlinders. Biedt hier fruit of suikerwater aan.
– Recept voor suikerwater: 9 el water, 1 el suiker mengen
– Recept voor honingwater: 3 el water, 1 el honing mengen
– Maak het bakje niet te groot, anders plakken de vlinders eraan. Is je bakje wel groot? Gebruik dan een sponsje dat het suiker- of honingwater opzuigt en plaats dit in het bakje.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Een tuin vol vogels, bijen en vlinders’

Omslag infoblad

Infoblad Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

 • - Kies een vroegbloeiende en een laatbloeiende Buddleja (vlinderstruik) dan heb je het langst plezier van vlinders in je tuin.
 • - Je kan een speciaal vlinderbloemenmengsel kant en klaar kopen.
 • - Kijk voor meer informatie bij de vlinderstichting: http://www.vlinderstichting.nl
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina