Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Vogels

© Amar Sjauw En Wa

Vogels zorgen voor sfeer in je tuin.  Ze komen om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen.

Variatie in soorten beplanting vinden ze prettig. Planten bieden zaadjes om te eten. Bomen bieden bescherming en soms ook fruit. Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten en wormen die er in leven en die ze tot voedsel dienen. Zorg in ieder geval voor veel verschillende bloeiende en zaadvormende planten; dit zijn bijna altijd ‘gedekte tafels’ voor vogels.

Nestkastje

Een nestkastje voor vogels om te schuilen en om een nestje in te maken geeft veel leven in de tuin. Het af en aan vliegen wanneer er jongen zijn is een leuk gezicht. Ook als je geen tuin hebt, kun je een nestkastje ophangen.

De plek is wel belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus een rustige locatie die veilig aan te vliegen is, is cruciaal. Verder is het belangrijk dat een nestkastje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind. Katten mogen er niet bij kunnen. Sommige soorten wonen liever ver uit elkaar, sommige soorten wonen juist liever in groepen. Houd hier rekening mee.

Nestkastjes, of vogelhuisjes, zijn er in vele vormen en maten, en in diverse uitvoeringen voor de verschillende soorten vogels. Zo is een kastje met een opening van 26-28 mm gunstig voor verschillende soorten mussen. Een opening van 32mm is voor de koolmees en boomklever geschikt, 35mm voor de bonte vliegenvanger en de veld- en huismus. Een opening van 48 mm is voor bijvoorbeeld het roodstaartje goed.

Je kan een vogelhuisje ook makkelijk zelf maken. Een goed bodemoppervlak is 13x13cm en een goede hoogte 24 cm. Het mooiste is als het dakje wat afloopt. Maak daarom de achterzijde 28cm hoog en de voorzijde 24cm. Laat het dakje wat oversteken. Boor in de vloerplaat een paar kleine gaten voor ventilatie en zorg dat je het kastje open kunt maken zodat je het in het najaar kan schoonmaken.

Zwaluwdakpan

Zwaluwen broeden veelal in oudere gebouwen omdat hierin meestal nog openingen zitten om onder het dak te kunnen komen. Bij nieuwbouw is dit steeds minder het geval. Ook op jouw dak kun je maatregelen treffen die zwaluwen helpen. Zo kun je een normale dakpan vervangen door een zwaluwdakpan waar zwaluwen een nest in kunnen bouwen.

Huismus

Huismussen nestelen in groepjes bij elkaar in gaten en kieren onder dakpannen. Ook nestkastjes bij elkaar geplaatst bieden ruimte aan een kleine kolonie mussen. De openingen van de nestkastjes kunnen het beste naar verschillende kanten geplaatst worden omdat ze anders te veel met elkaar kletsen en niet aan broeden toekomen.

Pimpelmees en koolmees

Van nature maken mezen graag gebruik van boomholtes en van holtes in muren. Maar ze broeden ook graag in schuurtjes en nestkasten. Mezen zijn gauw bang, dus hang de nestkast op een rustige plek met bomen of struiken in de buurt.

Schaaltje met water

Een schaal met water is goed voor vogels om te drinken en te badderen. Een vijver is nog beter door de waterplanten en de insecten die daar weer op afkomen. Een schoteltje water past op elk balkon. Dit is zeker een voorbeeld van iets dat je op een zeer makkelijke manier voor de vogels kunt doen!

Vetbollen en ander voedsel voor vogels

Vogels kunnen het hele jaar bijgevoerd worden. Ze zullen zich niet volproppen als ze geen trek meer hebben en ze zullen niet verleren zelf voedsel te vinden. In het voorjaar hebben vogels energie nodig om te nestelen, eieren te leggen, hun territorium te verdedigen en jongen groot te brengen. Voedsel moet hiervoor kalk en eiwit bevatten en minder vet. Vetbollen en pinda’s zijn in deze periode dus minder geschikt. Ze zullen op zoek gaan naar insecten, wormen en rupsen. Heb je een composthoop achter in de tuin dan zullen ze hier de wormen uitpikken. Wil je ze toch iets bijvoeren kies dan voor goed uitgekookte en fijngestampte eierschillen.

In de winter verbruiken de vogels veel energie om zich op temperatuur te houden. Vetbollen en pinda’s zijn dan juist wel geschikt.

Wil je meer weten? Kijk op de site van de www.vogelbescherming.nl

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Een tuin vol vogels, bijen en vlinders’

 

Omslag infoblad

Infoblad Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Geef vogels nooit melk! Ook niet in de zomer als ze veel kalk nodig hebben.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina