Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Een vijver in je tuin

© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa
© Tatjana Anholts
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland
© Madeleine d'Ersu
© Monique Hoogland
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© Madeleine d'Ersu
© Arjen Grent

Een tuinvijver is mooi en kan koelen en de biodiversiteit versterken. Voor het verkoelingseffect is het belangrijk dat het water in de vijver beweegt. Bewegend water verdampt makkelijker en zorgt zo voor verkoeling zoals bij een fontein.
Maar helaas een gewone tuinvijver is niet van betekenis voor de stedelijke waterhuishouding; hij kan immers geen extra regenwater bergen en infiltreren. Voor de waterhuishouding is het beter om een natuurvijver of een regenwatervijver aan te leggen waarbij wisselende waterstanden mogelijk zijn.

Biodiversiteit

In een biodiverse, diervriendelijke tuin is water één van de belangrijkste elementen. Een vijver in de tuin vergroot de biodiversiteit: amfibieën kunnen erin leven en zich voortplanten, vogels kunnen er een bad in nemen en passerende zoogdieren kunnen eruit drinken.
Om kikkers aan te trekken heb je een vijver in je tuin nodig. Een voordeel van kikkers in je tuin is dat ze onder andere muggen eten.
Ook voor libellen is een vijver een belangrijke voorwaarde. De larven van de libelle zijn echte rovers. Ze eten waterinsecten en soms zelfs kleine visjes. Ze groeien erg langzaam. Sommige soorten doen er wel 2 jaar over om over te gaan in de volwassen vorm. Ze klimmen dan langs een stengel van een oeverplant omhoog en hun huid barst open; de vleugels komen tevoorschijn.

Een natuurvriendelijk oever

De beste natuurvriendelijke oever heeft een langzaam aflopende helling het water in. Bedenk van tevoren of je hier ruimte voor hebt. Op de geleidelijke overgangszone van nat naar droog kunnen verschillende plantensoorten zich ontwikkelen. Een gevarieerde beplanting trekt weer diverse soorten dieren aan.
Amfibieën en andere kruipende koudbloedige dieren houden van een vijver met een glooiende oever zodat ze er makkelijk in en uit kunnen kruipen. Ook houden ze van een vijver op een rustige plek die deels in de zon ligt en ondiepe plekken heeft zodat ze zich kunnen opwarmen.

Waterplanten

Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater (en dus de leefomgeving van vissen in het water) met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zijn waterplanten mooi. Er zijn verschillende soorten waterplanten zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat je adviseren om zeker te zijn welke planten in jouw vijver passen.

Aanleg

Een vijver kun je aanleggen met behulp van een vijverbak of folie. De echte natuurliefhebber kan ook kiezen voor een afdichting van klei. Bij de aanleg van een vijver is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vijver een gedeelte heeft dat diep genoeg is (meer dan 0,8m, liever 1,5m i.v.m. opwarmen, bevriezen en waterkwaliteit) zodat waterdieren bij vorst kunnen overleven.

Een mini-vijver

Wil je een mini-vijver op je balkon of in de tuin? Die trekt vogels aan en ook waterplanten kunnen het er goed in doen. Om een mini-vijver aan te leggen zijn in tuincentra kant-en-klaar pakketten te koop. Je kan ook zelf van allerlei materialen een mini-vijver maken: denk aan oude bloembakken, regentonnen, schalen, emmers, teilen, etc. Of door bijvoorbeeld een plastic bak als basis te nemen en er vervolgens van hout een bekisting om heen te timmeren. Je kan hem dan ook nog verven. Je hebt dan je eigen unieke mini-vijver gemaakt!

In de winter moet je de mini-vijver legen zodat deze niet kapotvriest.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Vijverplanten houden het water schoon en zijn van waarde voor de biodiversiteit.

  • - Gebruik regenwater voor je fontein en vijver.

  • - Gebruik zonnecollectoren of een windmolen voor de energieopwekking van je fontein.

  • - Gebruik bijvoorbeeld grind of vijversubstraat op de bodem om diepteverschillen te maken. Nuttige bacteriën en kleine waterbeestjes zullen zich erin vestigen.
  • - Vergeet geen planten toe te voegen voor zuurstofproductie in het water.
  • - Plaats een ‘trappetje’ zodat kleine dieren de vijver ook weer kunnen verlaten.
  • - Maak hem diep genoeg om totale bevriezing in de winter te voorkomen.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina