Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Tegels eruit, groen erin!

© Sara Reijnders
© Martijn de Koning
© Amar Sjauw En Wa
© Groene Kikker Tuinontwerp
© Amar Sjauw En Wa
© Groene Kikker Tuinontwerp
© Monique Hoogland
© Tatjana Anholts

Minder tegels in de tuin ofwel minder verhard oppervlak in de tuin heeft veel voordelen: het regenwater kan in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen, de tuin wordt op hete zomerse dagen minder warm en je biedt leefruimte aan vogels, bijen en vlinders.

Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft het niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Bovendien zorg je bij infiltratie in je eigen tuin ervoor dat het grondwater wordt aangevuld.

Betegelde tuinen worden in de zomer heel heet; het weghalen van tegels schept meer ruimte voor beplanting en het groen houdt de tuin op hete zomerse dagen koeler. De beplante vakken warmen veel minder op dan tegels. Voorts verdampen planten water en hierbij koelt de lucht af. Je hebt dan een natuurlijke airco.

Het weghalen van tegels biedt meer ruimte aan planten, dieren en natuurlijk bodemleven. Kijk bij de Actie Beplanting wat je allemaal met beplanting kan doen.
Probeer je tuin zoveel mogelijk te ontharden. Het liefst voor meer dan de helft.

Stenen eruit en dan?

Wanneer de stenen weggehaald zijn, blijft er een dor zandpakket over. Planten zullen hier niet goed op groeien. Graaf het zand af en spit de grond eronder los. Bij kleigrond kun je een deel van het vrijgekomen zand mengen door de klei. Vul vooral de plek aan met goede tuinaarde om de bodem te verbeteren en voeg beplanting toe die geschikt is voor de plek. Kijk bij de actie Zorg voor een gezonde bodem wat je nog meer kan doen.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Leg een gazon aan’

Omslag infoblad

Infoblad: Leg een gazon aan

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

 • - Gebruik de vrijgekomen tegels voor een stapelmuurtje. Maak een stapelmuurtje met tegels en stenen van verschillende vormen zodat allerlei kieren en gaten ontstaan. Hiermee creëer je huisvesting en schuilplaatsen voor insecten en amfibieën.
 • - Als je kiest voor bodembedekkers, kies dan voor soorten die voedsel bieden aan vogels, vlinders, bijen en insecten voor een betere biodiversiteit.
 • - Kies voor vaste inheemse planten die op de bodem afgestemd zijn. Dan is water geven niet vaak nodig.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina