Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Tegels eruit, groen erin

© Sara Reijnders
© Martijn de Koning
© Amar Sjauw En Wa
© Groene Kikker Tuinontwerp
© Amar Sjauw En Wa
© Groene Kikker Tuinontwerp
© Monique Hoogland
© Tatjana Anholts

Minder tegels in de tuin ofwel minder verhard oppervlak in de tuin heeft veel voordelen: onder andere kan het regenwater in de bodem wegzakken en het grondwater aanvullen.

Als het regenwater op beplante grond valt in plaats van op tegels, gaat het direct de grond in en hoeft dan niet via een putje en het riool afgevoerd te worden. Dit helpt mee om wateroverlast op straat bij heftige regenbuien te voorkomen. Het relatief schone regenwater vermengt niet met het vuile water van het riool. Hierdoor hoeft er minder water te worden afgevoerd en is het minder vaak nodig om vuil water op het oppervlaktewater te lozen. Bovendien zorg je bij infiltratie in je eigen tuin ervoor dat het grondwater wordt aangevuld.

Betegelde tuinen worden in de zomer heel heet; het weghalen van tegels schept meer ruimte voor beplanting en het groen houdt de tuin koeler op hete zomerse dagen. Het weghalen van tegels biedt meer ruimte aan planten, dieren en natuurlijk bodemleven. Kijk bij de Actie Beplanting wat je allemaal met beplanting kan doen.

Probeer je tuin zoveel mogelijk te ontharden. Het liefst meer dan de helft.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Leg een gazon aan’

Omslag infoblad

Infoblad: Leg een gazon aan

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

© Amar Sjauw En Wa
Beplanting

Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Beplanting houdt zelf water vast en verbetert daarnaast door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Bovendien zijn er nog meer voordelen. Bij de Actie Beplanting kun je hier meer over lezen.

Bodembedekkende planten (bodembedekkers)

Zorg ervoor dat de bodem bedekt is met beplanting. Daar waar geen ruimte is voor een grote plant, kan je denken aan bodembedekkers. Het onkruid krijgt door de bodembedekkers veel minder kans en de bodem droogt veel minder snel uit.

Bodembedekkers vormen met de wortels een netwerk en bedekken met hun bladeren al snel een groter oppervlak. Het zijn lage, bijna kruipende planten. Er wordt in Nederland veel gekozen voor Pachysandra of Vinca. De eerste heeft een groen, leerachtig blad. Ze worden ongeveer 15 cm hoog en bloeien met een klein crèmekleurig bloemetje. De Pachisandra terminalis is een wintergroene plant, die snel uitbreidt, maar zeker niet gaat woekeren. Hij stelt weinig eisen aan de bodem. De Vinca minor (maagdenpalm) is ook een gemakkelijk toepasbare bodembedekker. Hij kan zowel zonnig, half schaduw als in de schaduw staan. Verder is ook deze snelgroeiend en wintergroen. Hij bloeit vroeg in april en is beschikbaar met roze, witte, blauwe of paarse bloemen. In schaduwrijke tuinen zijn Lievevrouwbedstro (Galium odoratum) en bosanemoon (Anemone nemorasa) geschikt.

© Amar Sjauw En Wa
Bodemverbeteraars

Een gezonde bodem is beter in staat om water vast te houden. Een gezonde bodem is namelijk luchtiger. Door organisch materiaal toe te voegen wordt het bodemleven gestimuleerd. Het zorgt voor voeding voor je vaste planten en een goede doorworteling. Let op: bodemverbeteraar kun je het beste toepassen voordat je vaste planten aanplant.

Materialen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld kant-en-klare samengestelde bodemverbeteraar, compost, bodemactivator, grasmaaisel, houtsnippers, cacaodoppen of humusrijke grond.

Tips

 • - Gebruik de tegels om een stapelmuur te bouwen als leefplaats voor kleine dieren.
 • - Als je kiest voor bodembedekkers, kies dan voor soorten die voedsel bieden aan vogels, vlinders, bijen en insecten voor een betere biodiversiteit.
 • - Kies voor vaste inheemse planten die op de bodem afgestemd zijn. Dan is water geven niet vaak nodig.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina