Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Struiken/heesters

© Arjen Grent
© Tatjana Anholts
© Arjen Grent
© Monique Hoogland

Struiken of heesters zijn houtige planten. Ze vertakken al in de grond of vlak erboven in een aantal takken. Er wordt geen stam gevormd waardoor struiken niet zo hoog (zo’n 1 tot 5 meter) worden als vele boomsoorten. Zorg voor gevarieerde beplanting. Hierdoor krijg je gedurende het gehele jaar verschillende kleuren in je tuin. De structuur van de beplanting zorgt voor verschillende microklimaten. Insecten zoals bijvoorbeeld vlinders maken hier gebruik van door hier te rusten in de luwte of zich op te warmen. Verder zorg je met een gevarieerde beplanting voor vele soorten voedsel zoals nectar, vruchten en stuifmeel, nestgelegenheid en een overwinterplaats.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

© Amar Sjauw En Wa
Beplanting

Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Beplanting houdt zelf water vast en verbetert daarnaast door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Bovendien zijn er nog meer voordelen. Bij de Actie Beplanting kun je hier meer over lezen.

© Tatjana Anholts
Groene erfafscheiding

In plaats van ‘verharde’, stenige, houten of kunststoffen erfafscheiding kun je beter kiezen voor een groene erfafscheiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een haag. Een haag kun je het beste aanleggen door een sleuf te graven 40 cm breed en 30 cm diep (dan hoef je niet voor ieder plantje opnieuw een gat te graven en blijf je gemakkelijker recht). Heb je niet het geduld om te wachten tot je haag volgroeid is? Neem dan een kant-en-klaar-haag.

© Marco Clausen
Watergeefsysteem

Koop je een tuinslang? Let er dan op dat je lengte genoeg hebt om je tuin te kunnen sproeien. Denk er ook vast over na hoe je de slang wilt opruimen. Daar zijn verschillende systemen voor. Enkele voorbeelden zijn een slangenwagen, slangenbox of een spiraalslangenbox. Met een watergeefsysteem kun je heel gericht je planten water geven. Wil je hier meer informatie over? Vraag hier dan na bij een tuincentrum.

Tips

  • - Vlinders (en andere insecten) houden van planten met veel nectar. Vlinderstruik, sedum en kamperfoelie zijn hiervan goede voorbeelden.
  • - Kies planten met meerdere functies. Vuurdoorns hebben bloemen die hommels aantrekken en bladeren die door rupsen worden gegeten. De twijgjes zijn goed nestmateriaal en de bessen zijn vogelvoer. Andere voorbeelden zijn: meidoorn en klimop.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina