Een regenwatervijver zorgt voor sfeer in je tuin. Regenwater kan er worden opgeslagen en het is een plek waar dieren en planten zich thuis voelen.
Regenwatervijvers vangen tijdelijk regenwater op en laten het aan de randen langzaam wegzakken in de ondergrond. Hiermee helpen ze om het grondwater aan te vullen en droogteschade te beperken. Een regenwatervijver heeft daarom wisselende waterstanden: vol na een regenbui en bijna leeg als het lang droog blijft. Het is daarom het mooiste om een regenwatervijver met groene oevers aan te leggen. De wisselende waterstanden zorgen dat er veel verschillende planten en dieren kunnen leven. Daarnaast zuiveren oeverplanten het water en helpen ze mee om de tuin in de zomer koel te houden.
Bij de aanleg van een regenwatervijver is het belangrijk ervoor te zorgen dat de vijver diep genoeg is. Het laagste gedeelte wordt met folie afgedicht en moet minimaal 70cm diep zijn, zodat waterdieren zowel bij een lage waterstand als bij vorst kunnen overleven. De wateropslagcapaciteit van een regenwatervijver is beperkt; hij moet dan ook van een overstort naar een nabijgelegen sloot of de riolering worden voorzien. Er zijn gespecialiseerde hoveniers die regenwatervijvers aanleggen. Bij langdurige droogte moet het water in de vijver tot minimaal een waterdiepte van 40cm aangevuld worden zodat vissen en waterdieren kunnen blijven leven.
Regenwatervijvers kunnen met een steenachtige of een natuurlijke uitstraling vormgegeven worden. Uiteraard zijn er ook combinaties mogelijk van steenachtige vijvers met groene zones voor de reiniging. Regenwatervijvers met groene oevers kunnen peilverschillen opvangen door de aanplant van oeverplanten die zowel tegen droge als natte perioden bestand zijn.
Het lokaal bufferen en infiltreren van regenwater helpt om lokaal uitdroging van de bodem te voorkomen. Het is wel van belang dat de oever zo vormgegeven wordt dat deze bestand is tegen langdurig droog staan.
Een regenwatervijver met groene oevers heeft een verkoelend effect op de omgeving. Dit effect is afhankelijk van de afmetingen van de vijver. Als de vijver gecombineerd wordt met een fontein, vergroot dit het verkoelend effect door verdamping en verbetert dit de waterkwaliteit door de toevoer van zuurstof.
Tot slot is kindveiligheid een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerp van een regenwatervijver. Gebruik flauw-hellende of getrapte oevers zodat kinderen makkelijk uit de vijver kunnen klimmen als ze erin gevallen zijn.
Wil je weten hoe groot een regenwatervijver in jouw tuin zou moeten zijn? Kijk hier voor een indicatie.
Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Maak een regenwatervijver’