Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Salamanders en padden

Nest- en schuilplaatsen plaatsen in je tuin is altijd een goed idee. Door veel verschillende nest- of schuilplaatsen te maken trek je verschillende dieren aan. Al deze dieren zorgen met elkaar voor meer biodiversiteit.

Amfibieën in je tuin

Een amfibievriendelijke tuin begint bij het maken van allerlei schuilplekken De meeste soorten brengen een groot deel van hun leven op het land door. Donkere, vochtige maar ook zonnige en veilige plekken zijn cruciaal. Dit kunnen bijvoorbeeld houtstapels, stenen muurtjes, dakpannen of composthopen zijn. Een rommelhoekje met wat hoogteverschillen is ideaal. Gebruik bij voorkeur inheemse planten, heesters en bomen; deze trekken meer insecten en dus voedsel naar de tuin. Composthopen, bladhopen, houtstapels en stapels stenen of dakpannen verhogen de structuurvariatie van je tuin, wat ook voor kleine zoogdieren en vogels aantrekkelijk is. Onder deze materialen is veel voedsel te vinden zoals wormen, spinnen en andere ongewervelden.

Om je tuin een voedselplek voor padden en salamanders te laten zijn heb je ook een tuinvijver met een glooiende oever nodig waar de dieren zich in kunnen voortplanten. De vijver moet in de zon liggen en er moeten waterplanten in de vijver groeien; niet teveel want dat zorgt voor schaduw en maakt de vijver koeler. Buiten de voortplantingsperiode leven de meeste amfibieën, behalve de groene kikker, op het land.

Paddenhuis

Het grootste gedeelte van het jaar leven padden op het land. Het zijn nacht-actieve dieren die pas in de schemering tevoorschijn komen. In het voorjaar, het voortplantingsseizoen, gaan ze op zoek naar het water waar ze zijn geboren; dit heet de ‘paddentrek’. Padden houden van plekjes om zich terug te trekken, denk aan composthopen, gestapeld hout, grote stenen, boomstammetjes en een dichte beplanting. Je kunt een paddenhuis in de winkel kopen maar ook gemakkelijk zelf maken.

Ga op zoek naar een plek in de tuin die donker, vochtig en koel is, bij voorkeur dus in de buurt van een vijver of andere waterbron. Plaats een bloempot op zijn kant, een klein stukje in de aarde en let erop dat de opening naar het zuiden wijst. Bedek tenslotte de binnenkant en omgeving van de bloempot met bladeren, compost of mos.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Inheemse amfibieën staan op de lijst van beschermde soorten. Dit betekent o.a. dat je ze niet mag vangen in het ‘wild’ en in je vijver mag plaatsen. Geen nood: veelal weten ze zelf je vijver wel te vinden.
  • - Heb je een vijver? Zorg dan voor voldoende waterplanten, drijfplanten en oeverplanten voor schuilplaatsen.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina