Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Goten

© Amar Sjauw En Wa
© André Vaxelaire
© Madeleine d'Ersu
© Madeleine d'Ersu
© Amar Sjauw En Wa
© Florent Lamontagne
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland

Een gootje is een eenvoudige vorm van bovengrondse regenwaterafvoer in de tuin. Meestal wordt het regenwater afgevoerd via het riool waardoor het uit het zicht verdwijnt. Bovengrondse afvoer van regenwater maakt het water weer zichtbaar en beleefbaar.

Met een gootje kun je regenwater van de regenpijp naar een andere plek brengen, naar een vijver, greppel of natte border. Mooi in je tuin en leuk voor kinderen. Laat je kinderen niet met stilstaand water spelen; dat kan vervuild zijn en kan larven van vliegen en muggen bevatten. Zorg ervoor dat het water niet te lang in de goot blijft staan en als het water richting een vijver gaat, zorg dan voor wat beweging in de vijver in de vorm van een fonteintje.

Als je de regenpijp afkoppelt, kun je het water via het gootje naar een lagergelegen deel in de tuin leiden. In het lagergelegen deel kan het water kort blijven staan en via een infiltratievoorziening in de bodem infiltreren. Infiltratievoorzieningen en vijvers moeten altijd van een overstort voorzien worden naar nabijgelegen oppervlaktewater, of, indien dit niet aanwezig is, naar het gescheiden rioolstelsel.

Er zijn verschillende typen goten zoals een open goot en een bedekte goot.

Open goten

Open goten kunnen gemaakt worden met klinkers of andere verharding. Door de goot zelf te maken kan er gekozen worden voor materiaal dat past bij de uitstraling van de tuin. Ook kan er dan gevariëerd worden met de breedte van de goot. Er zijn ook kant en klare goten te koop.
Bij een open goot in de tuin is het belangrijk dat de goot niet verstopt raakt. Regelmatig vrij maken van takjes en bladafval is belangrijk.

Bedekte goten

Een geprefabriceerde met een rooster afgedekte goot is een eenvoudige vorm van bovengrondse afvoer. De goten kunnen door de grotere diepte meer waterafvoeren en zijn minder afhankelijk van natuurlijk of aangelegd verval.
Als de goot met een rooster bedekt is, kan je er makkelijk overheen lopen. Van bedekte goten zijn veel verschillende prefab producten in de handel verkrijgbaar.
Bij een bedekte goot in de tuin is het belangrijk dat de goot niet verstopt raakt. Regelmatig vrij maken van takjes en bladafval is belangrijk.

Afschot

Het afschot van een goot moet minimaal 0,5 cm/m te zijn. Het afschot kan gerealiseerd worden door in de tuin afschot aan te leggen of door de goot steeds dieper te laten worden. De maximale lengte van deze dieper wordende goot is circa 50 meter omdat de goot anders te diep wordt. Als er natuurlijk verval in de tuin aanwezig is of als dit gecreëerd kan worden, kan dit gebruikt worden.

Omslag infoblad

Infoblad Maak een goot

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Maak een regenwaterspeeltuin door de regenpijp af te koppelen en uit te laten komen op een waterbaan in de tuin. Laat je kinderen niet met stilstaand water spelen i.v.m. bacteriën.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina