Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Nestkastje

© Monique Hoogland
© ELHO_www.elho.nl
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Nest- en schuilplaatsen plaatsen in je tuin is altijd een goed idee. Daarnaast is het extra leuk om te kijken als er bijvoorbeeld jonge vogeltjes zijn en de ouders bedrijvig heen en weer vliegen voor voedsel. Een nestkast voor een eekhoorn is bijna hetzelfde als voor een vogel. Er zitten wel meerdere en grotere gaten in. Het is belangrijk dat hij er vanaf de stam van de boom in kan, dus een gat aan de achterkant is een must.

Een nestkastje is erg fijn voor vogels om in te slapen, te schuilen en een nestje in te maken. Nestkastjes, of vogelhuisjes, zijn er in vele vormen en in diverse uitvoeringen voor de verschillende soorten vogels. Ook als je geen tuin hebt, kun je een nestkastje ophangen. De plek is wel belangrijk. De vogels moeten zich veilig voelen, dus een rustige locatie, die veilig aan te vliegen is, is cruciaal. Verder is het belangrijk dat een nestkastje niet in de volle zon hangt en beschut is tegen de wind. Katten mogen er niet bij kunnen. Sommige soorten wonen liever ver uit elkaar, sommige soorten wonen juist liever in groepen. Hou hier rekening mee.

Er zijn verschillende vogelkastjes te koop. Zo is een kastje met een opening van 26-28 mm gunstig voor verschillende soorten mussen. Een opening van 32mm is voor de koolmees en boomklever geschikt. 35mm voor de bonte vliegenvanger en de veld- en huismus. Een opening van 48 mm is voor bijvoorbeeld het roodstaartje.

Zelf maken
Je kan een vogelhuisje ook makkelijk zelf maken. Een goed bodemoppervlak is 13x13cm met een hoogte van 24 cm. Het mooiste is als het wat afloopt. Maak daarom de achterzijde 28cm en de voorzijde 24cm. Laat het dakje wat oversteken. Boor in de vloerplaat een paar kleine gaten voor ventilatie en zorg dat je het kastje open kunt maken zodat je het in het najaar kan schoonmaken.

Vleermuizen
Vleermuizen houden van krap en warm. Ze hebben het liefst een nestkastje van 40x30x8 cm. Hier kunnen ze zich lekker tussen klemmen. De opening hoeft maar 2cm te zijn. Anders kunnen vogels ook in de kast. Heb geduld, het kan lang duren voordat vleermuizen het kastje accepteren.

Eekhoorn
Hang de nestkast voor de eekhoorn met het gat gericht op het noordwesten en zo’n 3 tot 4 meter boven de grond. Voor een eekhoorn is een nestkast van 20x20x20 cm voldoende.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Kies verschillende groottes om allerlei dieren te bedienen.
  • - Maart is het laatste moment om nestkastjes op te hangen, de vogels gaan dan ‘settelen’.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina