Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Insectenhotel

© Monique Veneboer
© Albert Dijkhuizen
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Alle dieren hebben een eigen plek in het ecosysteem. Een groot deel van alle diersoorten op aarde zijn insecten. Vele zijn zeer nuttig. Ze vormen een voedingsbron voor vogels en andere dieren, ze bestuiven bloemen en planten, ze bestrijden elkaar en houden zo de populaties in balans.

Een insectenhotel kun je gemakkelijk zelf maken, maar je kunt ze ook kant en klaar kopen. Boor in een houtblok gaten van verschillende doorsnedes of maak een bundel riet- of bamboestengels en plaats deze met de holle kanten naar buiten in een doosje. Je insectenhotel is nu al klaar! Hang het op een droge plek.

Hier worden enkele insecten beschreven die je in je hotel kan verwelkomen. Ieder insect heeft zo zijn eigen voorkeur.

Bijen
Solitaire bijen zoals metselbijen, behangersbijen en wolbijen leggen hun eitjes in de gaatjes van het insectenhotel. Daarna dekt hij het af met stuifmeel en gaat hij als een echte metselaar te werk om het af te dichten met kleiachtig materiaal (metselbijen). De larve die uit het eitje komt zal het stuifmeel opeten. Als hij groot genoeg is eet hij zich een weg naar buiten.

Oorwurm
De oorwurm eet veel bladluizen en is zelf voedsel voor de vogels. Door een (terracotta) potje onderste boven te hangen en hierin een bosje stro vast te maken ben je eigenlijk al klaar.

Lieveheersbeestjes
Lieveheersbeestjes zijn eigenlijk gewoon hele schattige kevers, met een halfronde bolvorm en korte pootjes. De eitjes zijn geel en worden in het voorjaar gelegd, meestal in groepjes bij elkaar aan de onderkant van een blad. In de maanden mei en juni zijn de larven in de tuin te zien.
Als de larven zijn uitgegroeid, vervellen ze. Na een aantal vervellingen verpoppen ze zich. Je kunt ze dan in de tuin vastgeplakt zien zitten op de meest uiteenlopende plekken, bijvoorbeeld op stoelen en tafels. Na ongeveer een week komt het lieveheersbeestje dan uit de pop.
Zowel het volwassen lieveheersbeestje als de larven eten heel veel bladluizen. Een volwassen lieveheersbeestje eet er wel zo’n 100 per dag. Ze voeden zich met mijten, schildluizen en kleine rupsen. Ze zijn dus mooie bondgenoten om insectenplagen in je tuin te voorkomen/bestrijden.
Tijdens de winterslaap schuilen ze in insectenhotels of plantenafval. Ruim dus niet teveel op en wacht met het terugsnoeien van borders tot de lente aanbreekt. Meidoorn, liguster en hazelaar zijn populair bij lieveheersbeestjes.

Wist je trouwens dat het een fabeltje is dat je aan het aantal stippen kunt zien hoe oud het lieveheersbeestje is?

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Een tuin vol vogels, bijen en vlinders’

Omslag infoblad

Infoblad Een tuin vol vogels, bijen en vlinders

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud