Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Hagen

© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Een haag is een dichte rij struiken die voor een goede afscheiding kan zorgen. Deze groene, duurzame, natuur- en diervriendelijke hagen verbinden tuinen met elkaar en hun omgeving, waardoor er meer ruimte ontstaat voor natuur. Hagen bieden een leefruimte, broedplaats en veilige schuilplaats aan allerlei vogels en insecten. Voorbeelden van hagen in de tuin zijn onder andere de liguster, de berberis, hondsroos, elegantier, vlier, braam, lijsterbes, kardinaalsmuts en de haagbeuk. Een haag biedt ook een gemakkelijke doorgang voor bijvoorbeeld egels. De liguster maakt lekkere bessen voor merels en spreeuwen. Stekelige plantsoorten, zoals de sleedoorn, meidoorn en braam bieden bescherming voor broedende vogels. Je kan ook kiezen voor 4 à 5 verschillende soorten voor de heg. Kies bij voorkeur inheemse soorten, want die bieden meer voedsel aan inheemse dieren. Welke soorten voor jouw tuin geschikt zijn hangt van veel factoren af (bodemsoort, waterstand, bezonning, etc.). Laat je adviseren in een tuincentrum.

 

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Plant een heg’

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

© Amar Sjauw En Wa
Beplanting

Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Beplanting houdt zelf water vast en verbetert daarnaast door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Bovendien zijn er nog meer voordelen. Bij de Actie Beplanting kun je hier meer over lezen.

© Tatjana Anholts
Groene erfafscheiding

In plaats van ‘verharde’, stenige, houten of kunststoffen erfafscheiding kun je beter kiezen voor een groene erfafscheiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een haag. Een haag kun je het beste aanleggen door een sleuf te graven 40 cm breed en 30 cm diep (dan hoef je niet voor ieder plantje opnieuw een gat te graven en blijf je gemakkelijker recht). Heb je niet het geduld om te wachten tot je haag volgroeid is? Neem dan een kant-en-klaar-haag.

Houtsnippers

Houtsnippers en cacaodoppen zijn geschikt als waterdoorlatende verharding van tuinpaden maar ook om de bodem te bedekken daar waar geen beplanting staat. De houtsnippers en cacaodoppen verhinderen het groeien van onkruid en het uitdrogen van de bodem en warmen ook minder op dan steenachtige verhardingsmaterialen.

Deze ‘verharding’ is de meeste duurzame vorm van waterdoorlatende verharding, maar moet wel bijna jaarlijks aangevuld worden.

© Marco Clausen
Watergeefsysteem

Koop je een tuinslang? Let er dan op dat je lengte genoeg hebt om je tuin te kunnen sproeien. Denk er ook vast over na hoe je de slang wilt opruimen. Daar zijn verschillende systemen voor. Enkele voorbeelden zijn een slangenwagen, slangenbox of een spiraalslangenbox. Met een watergeefsysteem kun je heel gericht je planten water geven. Wil je hier meer informatie over? Vraag hier dan na bij een tuincentrum.

Tips

 • - Je kan ook een schutting laten begroeien met een klimplant.
 • - Plant de haag tussen oktober en maart.
 • - Gebruik snoei- en bladafval onder de heg als bodembemesting.
 • - Besdragende hagen niet ieder jaar snoeien! Dan krijg je bessen die zich niet optimaal ontwikkelen.
 • - Plant de haag samen met je buren, zo kunnen jullie de kosten en het onderhoud delen.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina