Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Hagen en groene erfafscheidingen

© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Martijn de Koning
© Amar Sjauw En Wa

In plaats van houten schuttingen kun je ook hagen en struiken planten als erfafscheiding. Deze dragen bij aan een koelere tuin en omgeving, doordat de bladeren water verdampen.
Groene afscheidingen zijn ook beter voor de biodiversiteit: hagen en struiken bieden schuilplaatsen en voedsel aan veel soorten vogels en insecten; daarnaast helpen ze de tuin koel te houden en zijn ze goed voor de waterhuishouding van de stad. Natuurlijk kun je ook voor eetbare bessenstuiken kiezen; daarvan kun je zelf eten.
Hagen hebben door hun diepe wortels minder last van langdurige droogte.

Voorbeelden van hagen in de tuin zijn onder andere de liguster, de berberis, hondsroos, elegantier, vlier, braam, lijsterbes, kardinaalsmuts en de haagbeuk. Een haag biedt ook een gemakkelijke doorgang voor bijvoorbeeld egels. De liguster maakt lekkere bessen voor merels en spreeuwen. Stekelige plantsoorten, zoals de sleedoorn, meidoorn en braam bieden bescherming voor broedende vogels. Je kan ook kiezen voor 4 à 5 verschillende soorten voor de haag. Kies bij voorkeur inheemse soorten, want die bieden meer voedsel aan inheemse dieren. Welke soorten voor jouw tuin geschikt zijn hangt van veel factoren af (bodemsoort, waterstand, bezonning, etc.). Laat je adviseren, bijvoorbeeld in een tuincentrum.

Hagen en struiken leveren een bijdrage aan het vasthouden en plaatselijk infiltreren van regenwater…
Zoals iedere vorm van beplanting zorgen hagen en struiken die in de volle grond staan voor een betere doorworteling van de ondergrond en zo voor meer opnamecapaciteit van regenwater in de ondergrond.

Hagen en struiken zijn in aanschaf goedkoper dan schuttingen. Het beste is een volledig natuurlijke erfafscheiding. Wil je toch hout, kies dan bij voorkeur voor FSC gekeurd hout.

Begroeide hekjes

In plaats van een haag kan ook een groene erfafscheiding gemaakt worden door klimplanten te laten groeien tegen een hek of rek. Klimplanten zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Klimplanten met bloemen, zoals de blauwe regen, of klimplanten die vruchten geven, zoals bramen, bessen of druiven verhogen de biodiversiteit doordat ze voedsel bieden aan vele soorten.

Klimplanten tegen een schutting

Ook tegen een houten schutting kunnen klimplanten het goed doen, bijvoorbeeld de wingerd (Parthenocissus tricuspidata). De bladeren van deze klimplant kleuren in het voorjaar brons, in de zomer groen en in het najaar prachtig rood tot donkerpaars. Een andere bekende schuttingplant is de groenblijvende klimop.

Onderhoud

  • Jonge haagplanten zijn gevoelig voor droogte: geef ze voldoende water. Bescherm de bodem tegen verdamping en onkruid met een laag bladeren of compost.
  • Zeker in de eerste jaren kun je de haag ieder voorjaar en najaar goed bemesten met compost of speciale hagenmest die bij het tuincentrum verkrijgbaar is.
  • Snoeien doe je tijdens het groeiseizoen: half maart – half oktober. Het snoeien begint al na het aanplanten. Hoe vaker je een haag knipt des te strakker en dichter deze wordt. Dat komt omdat wanneer je een stukje van de haag afknipt, de haag op dat punt gaat vertakken.
  • Met het snoeien van de haag bepaal je ook de vorm van de haag. Je kunt bijvoorbeeld een touw tussen twee palen spannen om er zeker van te zijn dat je recht snoeit.
  • Let er bij coniferenhagen op dat je niet te diep knipt. De kale takken in de haag lopen niet meer uit. De haag moet een beetje bedekt blijven met groen.
  • Bij een beuk of haagbeuk kunnen na het snoeien de jonge blaadjes die ineens aan het zonlicht worden blootgesteld, wat verbranden. Dit is niet erg en na een paar weken zullen de blaadjes weer groen worden. Je kunt deze ‘zonnebrand’ voorkomen door op een bewolkte dag te snoeien. Wil je de beuk meer drastisch terugsnoeien, doe dit dan in de winter.

 

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Plant een heg’

Omslag infoblad

Infoblad Plant een heg

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Plant de haag tussen oktober en maart.
  • - Gebruik snoei- en bladafval onder de heg als bodembemesting.
  • - Besdragende hagen niet ieder jaar snoeien! Dan krijg je bessen die zich niet optimaal ontwikkelen.
  • - Plant de haag samen met je buren, zo kunnen jullie de kosten en het onderhoud delen.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina