Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Groene gevel

© Sara Reijnders
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Sara Reijnders
© Tatjana Anholts
© Monique Hoogland
© Tatjana Anholts
© Tatjana Anholts
© Tatjana Anholts
© Tatjana Anholts

Groene gevels hebben veel voordelen. Ze beschermen het gebouw tegen de opwarming door de zon in de zomer en houden het koeler. In de winter kan de gevelbeplanting door het beperken van de wind het warmteverlies verminderen. Daarnaast vertragen ze de afvoer van regenwater naar het riool en bieden groene gevels ruimte aan flora en fauna.

Er zijn verschillende manieren om een groene gevel aan te leggen; met zelfklimmende planten, een klimconstructie of, als planten in de volle grond niet mogelijk zijn, met bakken aan de gevel of een substraat dat aan de gevel is bevestigd. Deze laatste optie is over het algemeen duurder, omdat er meer onderhoud, bewatering en bemesting voor nodig is.

Zelfhechtende soorten hebben geen klimhulp nodig. Zij hebben zuignapjes of hechtworteltjes. Let wel op dat het gevelwerk op orde is: zelfklimmers kunnen scheuren verergeren. Voorbeelden zijn de klimhortensia en de klimop.

Slingerplanten of winders vormen de belangrijkste vorm van klimplanten. De hoofdstengels of zijstengels winden zich op zoek naar licht om andere planten, draden of andere hulpstukken. Zij hebben dus altijd een klimhulp nodig. De plant blauwe regen is hier een voorbeeld van.

Rankers hebben een specifieke draadvormige orgaantjes die zich om de klimhulp winden. Ook deze planten hebben dus een klimhulp nodig. Voorbeelden van rankers zijn de druif, wilde wingerd en de clematis.

De enteraars zijn voorzien van doornen en haakjes waarmee de plant op de klimhulp rust. Klimrozen en winterjasmijn zijn enteraars.

Om een succesvolle en onderhoudsarme keuze van klimplanten te maken moet met verschillende randvoorwaarden rekening gehouden worden. Zo is het handig om een plant met een natuurlijke groeihoogte te kiezen die bij de gewenste groeihoogte op de gevel past. Verder is de keuze van het soort beplanting afhankelijk van de oriëntatie en bezonning van de gevel. Snoei regelmatig en houd ventilatieopeningen en ramen vrij.

Vooral doornige klimplanten bieden een schuilplaats, broedplaats en voedsel voor diverse dieren. Planten met een mooie dubbelfunctie.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Maak een groene gevel’

Omslag infoblad

Infoblad: Maak een groene gevel

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

 • - Goede klimmers zijn: clematis, rozen en jasmijn.
 • - Maak eerst je muur helemaal op orde zodat de klimplant niet in scheuren e.d. kan groeien.
 • - Je kan ook geprefabriceerde gevelelementen kopen. Sommige hebben zelfs een be- en ontwateringssysteem.
 • - Als je voor een vruchtdragende klimplant kiest zoals bramen of rode bessen, kun je er zelf ook van eten.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina