Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Vergroen je balkon of dakterras

© Dhinand Kleine, deopening.nl
© Sara Reijnders
© Sara Reijnders
© Lynn Ruisendaal-Bosch, hippe-huisvlijt
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Van het beperkte oppervlak van een balkon of dakterras kan je zelfs een groene oase maken. Met planten in potten, klimplanten en enkele draden creëer je ruimte voor bloemenpracht, maak je een minimoestuin en zorg je voor schaduw. Dit is leuk voor jou maar ook voor vogels, bijen en vlinders. Ook je balkon kan met zijn beplanting, nestkastjes en insectenhotel een plek zijn voor overwintering, broeden en voedsel voor vogels en vlinders.
Je zult zien dat er direct meer dieren op af komen.

Klimplanten

Er is veel mogelijk. Kleine klimplanten kunnen vanuit een pot op een balkon groeien. Dit geldt voor klimrozen maar ook voor erwten en bessen. Klimplanten kunnen in combinatie met een pergola ook op een balkon voor schaduw zorgen. Door je muren of balkonhekken met een druivenstruik, kamperfoelie of klimop te laten begroeien, creëer je een groene omgeving voor dieren om zich er te kunnen voeden met nectar of om er te kunnen schuilen.

Stapelen met potten

Een andere mogelijkheid is om het groen te stapelen, bijvoorbeeld door potten aan een verticaal pallet of een rek te hangen. Je hebt ook stapelbare bakken. En er zijn veel verschillende bakken verkrijgbaar die je aan je balkonreling kunt bevestigen of kunt ophangen.

Moestuinieren

Er zijn minigroentes te koop waarmee je zelfs kunt ‘moestuinieren’ op je balkon. Je kunt er onder andere aardbeien, tomaten, sla en radijs kweken. Kruiden en groenten groeien goed in bakken op het balkon; de meeste kruiden houden van zon en kunnen goed tegen droogte.
Citroenmelisse is een voorbeeld van een kruid dat veel bijen aantrekt. Bijen zijn belangrijk voor het bestuiven van planten. Nabij staande fruitbomen hebben er dus ook profijt van! Ook houdt citroenmelisse muggen op afstand en is dus super geschikt voor je balkon of terrastafel.
Kruiden zijn over het algemeen goed voor mens en dier. Insecten gebruiken de nectar en het stuifmeel, terwijl de vogels juist voor de zaden van het kruid gaan. Jij kan ze gebruiken bij het koken, om thee mee te zetten of lekker in salades te verwerken. Heb je last van mieren? Plant dan boerenwormkruid.

Eetbare wand

Een eetbare wand is een hangend element dat je aan je muur of schutting kunt bevestigen. Groenten, kruiden en eetbare bloemen kunnen erin gekweekt en eruit geoogst worden. Ideaal dus wanneer je weinig ruimte hebt in je tuin of op je balkon!

Compost maken

Met een wormenbak kun je zelfs je eigen compost verwerken op je balkon of dakterras.

Een minivijver

Je kan van een waterdichte bak ook een minivijver op je balkon maken. Denk aan dichte bloembakken, schalen, emmers en teilen. Neem bijvoorbeeld een plastic bak als basis en timmer er vervolgens van hout een bekisting omheen; je kan hem dan ook nog verven. Je hebt dan je eigen unieke minivijver gemaakt! In een tuincentrum kan je passende beplanting kopen; er worden ook kant en klare bakken inclusief beplanting aangeboden.

Draagkracht van het balkon of dakterras

Planten op het balkon staan in potten gevuld met grond en hebben water nodig. Het is belangrijk dat het balkon het gewicht van de potten kan dragen. Om de potten niet te zwaar te maken kan je lichte kleikorrels onderin doen. Raadpleeg bij twijfel een constructeur of aannemer.

Goede grond en water

Zorg voor goede grond in de plantenbakken.De planten moeten het doen met wat in de pot aan voeding zit. Neem een mengsel van grond, bijvoorbeeld kokos potgrond dat minder snel uitdroogt.
Houd de grond bedekt met onderbeplanting tegen uitdroging. Bloembakken op het balkon drogen onder invloed van zon en wind veel sneller uit dan planten in een tuin. Bij langdurige droogte is water geven aan planten in potten belangrijk, doe dit in de avonduren, niet op het heetst van de dag.
Met een schotel onder kleinere potten kan een plant gedoseerd water opnemen. Er bestaan ook potten met een waterreservoir. Doe potten niet te vol met aarde; anders stroomt tijdens het begieten het water eroverheen en spoelt de grond uit de pot. Met een eenvoudig watersysteem van bijvoorbeeld druppelslangen drogen de planten minder snel uit. Ook de potten en bakken moeten het overtollige water goed kwijt kunnen om wortelrot te voorkomen.
Maak zoveel mogelijk gebruik van regenwater. Als het balkon het extra gewicht kan dragen zet dan een paar bakken en gieters neer die het regenwater opvangen. Deze kun je direct gebruiken om water te geven. Loopt er een regenpijp langs je balkon en is de draagkracht van je balkon voldoende, dan kan je ook een regenton plaatsen.
Zorg verder voor een goede afwatering op het balkon.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘`Vergroen je balkon’

Omslag infoblad

Infoblad Vergroen je balkon

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Kies voor soorten die met minder water genoegen nemen en goed tegen wind kunnen. Denk bijvoorbeeld aan Middellandse Zeeklimaat beplanting.
  • - Op een dakterras is misschien ruimte voor een of meerdere kleine bomen. Denk ook hier aan een schaduwdoek of pergola.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina