Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Groen dak (huis)

© De Dakdokters
© Alexandra Dietzsch Architectuur
© De Dakdokters
© Alexandra Dietzsch Architectuur
© De Dakdokters
© Ruben Smits
© Ruben Smits
© De Dakdokters
© Martijn de Koning
© Madeleine d'Ersu
© Tatjana Anholts
© Optigroen
© Optigroen

Groene daken hebben veel positieve effecten. Ze bufferen regenwater, houden het eronder liggende vertrek koel, zorgen voor meer biodiversiteit in de stad, binden fijnstof en zien er aantrekkelijk uit. Groene daken zijn als het ware een verlengde van je tuin, maar dan op hoogte.

Er zijn verschillende typen groene daken: sedumdaken, gras/kruidendaken, beloopbare beplante daktuinen en beplante hellende daken. Er wordt onderscheid gemaakt tussen extensieve (nauwelijks onderhoud vereist) en intensieve groene daken (bewatering en onderhoud vereist). Extensieve groendaken zijn over het algemeen dunner, lichter en minder kostbaar, maar alleen als sedumdaken uitvoerbaar. Intensieve groene daken kunnen verschillend van opbouw zijn en kunnen beplant worden met bijna alles wat ook in een tuin te vinden is. Groene daken bieden ruimte aan planten en zorgen daarmee voor nectar en beschutting. Als je kiest voor een biodiversiteitsdak dan kun je, door de dikkere opbouw, meer variatie aanbrengen voor flora en fauna. Je creëert hiermee een mooie nieuwe leefruimte voor vogels, vlinders, bijen en insecten. Door de variatie in beplanting krijg je ook variatie en bloeitijd en bloeikleur. Maar vergis je niet, ook de meer ‘simpele’ groene daken bieden mogelijkheden voor dieren.

Om groene daken beloopbaar te maken of terrassen te realiseren dient er altijd een dakhuidbeschermende laag aangebracht te worden zoals vlonders of tegels.

Er zijn standaardpakketten van verschillende producenten beschikbaar om groene daken te maken met garanties. De opbouw hangt af van de doelstelling: betaalbaar, regenwaterbuffering, natuurontwikkeling en/of daktuin. Groene daken zijn in principe opgebouwd uit een substraatlaag met de beplanting, eronder een drainagelaag, een wortelkerende laag en een waterdichte laag. Bij een goede uitvoering van een groen dak wordt de levensduur van de dakbedekking verlengd.

Een groen dak gaat niet samen met regenwateropslag om het zelf te kunnen gebruiken, omdat het groene dak het regenwater grotendeels zelf opneemt en niet afvoert.

 

Bron: groenedaken.net

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Vergroen je dak’

Omslag infoblad

Infoblad: Vergroen je dak

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

© Optigroen
Biodiversiteitsdak

Het biodiversiteitsdak onderscheidt zich van andere groene daken door een andere, hogere en zwaardere opbouw en hoogteverschillen in het vegetatie waardoor de vegetatie meer divers kan zijn. De gevarieerde beplanting trekt weer verschillende soorten dieren aan. Er moet onderzocht worden of het dak wel geschikt is voor deze hogere belasting. Gewicht: vanaf 100-300 kg/m2. Diepte: 10/25 cm. Helling dak: 0-5 graden (0-9%). Soort beplanting: Sedum/kruiden/grassen, mogelijk grotere planten. Waterretentie: 60-90%. Wateropslag: ca. 30-80 L/m2.

© Optigroen
Daktuin

Een daktuin is een groen dak met een tuinkarakter dat je persoonlijke leefruimte kan vergroten. Dit type dak vraagt een zwaardere, hogere opbouw en bewatering. Het is dan ook vrij kostbaar. Natuurlijk moet er bekeken worden of de gebouwconstructie de zwaardere last aankan. Gewicht: vanaf 320-570 kg/m2. Diepte: 126-145 cm. Helling dak: 0-5 graden (0-9%). Soort beplanting: Struiken/grotere struiken/gras. Waterretentie: 70-95%. Wateropslag: ca. 110-160 L/m2.

© Alexandra Dietzch Architectuur
Hellend dak

Ook bij hellende daken kan er een groendak worden aangelegd. Dit stelt wel hoge eisen aan de uitvoering. Bij hellende groene daken boven de 35 graden is een schuifbeveiligingssysteem noodzakelijk. Als de voorzieningen afschuiven en daardoor de dakhuid doorboren, brengt dat extra risico’s voor lekkage met zich mee. Bij steile groene daken is bewatering nodig als de planten in droge periodes groen moeten blijven. Gewicht: vanaf 169-190 kg/m2. Diepte: 13 cm. Helling dak: 5-35 graden (9-70%). Soort beplanting: Sedum/kruiden/grassen. Waterretentie: 50-70%. Wateropslag: ca. 40-50 L/m2.

© atelier GROENBLAUW
Sedumdak

Sedumbeplanting is uitermate geschikt omdat deze planten veel water kunnen opslaan en zo lange droogteperiodes kunnen doorstaan. Sedumdaken hebben dan ook geen bewateringssysteem nodig. Sedumdaken moeten jaarlijks gecontroleerd worden op zaailingen van grotere planten zoals bomen; deze moeten verwijderd worden omdat ze de waterdichte folie zouden kunnen aantasten. Gewicht: vanaf 80-130 kg/m2. Diepte: 7 cm. Helling dak: 0-5 graden (0-9%). Soort beplanting: Sedum/kruiden/grassen. Waterretentie: 50-60%. Wateropslag: ca. 25 L/m2.

Tips

 • - Kijk op de website van jouw gemeente of je subsidie kan krijgen voor het aanleggen van een groen dak.
 • - Een sedumdak heeft een laag gewicht en kan bijna altijd toegepast worden op bestaande, platte daken. De toegestane belasting voor een standaard dak is in Nederland 1 kN/m2, een verzadigd groen dak van 7 cm blijft onder deze toegestane belasting.
 • - Een sedumdak kan je zelf aanleggen, kijk voor tips online.
 • - Woon je in een appartement, vraag je verhuurder of overleg met de VVE over mogelijkheden voor een groen dak.
 • - Heb je een plat dak? Dan kun je er ook een moestuin op aanleggen. Verbouw je eigen voedsel op het dak. Kijk of het mag van de gemeente.
 • - Combineer een groen dak met zonnepanelen voor energieopwekking. Zonnepanelen werken efficiënter op een groen dak dan op een normaal dak, omdat ze minder snel te warm worden.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina