Een gazon is heerlijk voor kinderen om op te spelen en om in de zomer op te zonnen. Een gazon of bloemrijk grasveld geeft je tuin een mooie natuurlijke uitstraling. Een grasveld heeft nog meer voordelen, het regenwater kan gemakkelijk in de ondergrond wegzakken. Hierdoor vult het het grondwater aan en helpt het verdroging en wateroverlast te voorkomen. Daarnaast warmen beplante tuinen op hete zomerse dagen minder op dan betegelde tuinen; zo help je mee om de omgeving koeler te houden.
Als je een deel van je gazon licht verdiept aanlegt, is het mogelijk om grotere hoeveelheden regenwater eerst te bergen en dan geleidelijk te laten infiltreren.
Zo onderhoud je je gazon:
- In het voorjaar verwijder je mos en belucht je de bodem. Dit doe je met een zogenaamde verticuleerhark.
- Kale plekken zaai je bij met graszaad. Houd de bodem goed vochtig voor het ontkiemproces. Het zaad ontkiemt alleen als de temperatuur al een aantal dagen 10 graden of meer is geweest.
- Bekalk je gazon. Kalk zorgt voor de juiste zuurgraad (pH-waarde).
- Bemest je gazon. Gebruik een biologische meststof om zogenaamde ‘verbranding’ te voorkomen.
- Maai je gazon wekelijks. Je kunt het maaisel laten liggen, dit zorgt weer voor voeding.
- In de zomer kun je nog een keer bemesten.
- In het najaar strooi je nog eens kalk, zeker als de zuurtegraad lager dan 5,5 is.
- Je kunt ervoor kiezen om je gazon winterklaar te maken door een speciale najaars meststof toe te dienen. Het gras gaat dan sterk de winter in en het gaat mos en onkruidgroei tegen.
Bloemrijk grasveld
Een bloemrijk grasveld vergt weinig onderhoud, levert een grotere bijdrage aan de biodiversiteit en zorgt voor een betere doorworteling van de bodem dan een gazon. Door een gemaaid (speel)gazon over te laten gaan in een bloemrijk grasland ontstaat er een mooie overgang naar een wat natuurlijker ogend deel van de tuin. In het bloemrijke grasland kunnen paden en zitplekken uitgemaaid worden; dit is een goed en simpel alternatief voor plantenborders. Een bloemrijk grasland biedt ook schuilplaatsen voor allerlei insecten en vlinders.
Onder de groene laag van een bloemrijk grasland en gazon is enorm veel leven te vinden. Denk bijvoorbeeld aan regenwormen, slakken, duizendpoten, etc. Samen zorgen ze voor een waterdoorlatende bodem en de verwerking van plantenresten en bovendien zijn de beestjes voedsel voor bijvoorbeeld vogels.
Een gemaaid gazon heeft in het groeiseizoen regelmatig een maaibeurt nodig om het kort te houden. Bloemrijk grasland wordt meestal maar 1 tot 2 keer per jaar gemaaid.
Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Leg een gazon aan’