Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Composthoop

© moeskersmoestuin.blogspot.nl
© Amar Sjauw En Wa

Met een composthoop verminder je de afvalberg en produceer je voeding voor je planten en bodemverbeteraar. Composthopen bieden daarnaast nestruimte en voedsel voor egels. Regenwormen, pissebedden en andere dieren helpen bij het verteringsproces en lokken vogels. Vlinders voeden zich met mineralen uit de composthoop. Door de compost te verdelen stimuleer je het bodemleven en bescherm je je grond tegen uitdroging.

Voor een goede doorluchting keer je je hoop één keer in de zes weken helemaal om. Zo wordt het proces versneld. Is omzetten geen optie, dan is het des te belangrijker om een gevarieerde samenstelling te hebben. Combineer zoveel mogelijk soorten materialen; droog en vochtig, slap en stevig, fijn en grof, koolstof- en stikstofrijk. Compost wordt gemaakt door dieren (zoals regenwormen), bacteriën en schimmels. Als je veel afval hebt van één soort, kan je dit beter in gedeeltes toevoegen.

Een optimale composthoop is minstens 1,5 x 1,5 x 1,5 meter en staat in open verbinding met de bodem om bodemdiertjes er gemakkelijk bij te laten. Wind en regen zijn belangrijk voor het composteerproces en moeten er dus goed bij kunnen. Plaats een composthoop wel minimaal 5 meter van een vijver, want de mest kan het water vervuilen.

Als er wordt voldaan aan een goede doorluchting, variatie en vochtigheid, zal een composthoop niet stinken.

Wel geschikt:
Snoeiafval in kleine hoeveelheden, grasmaaisel, herfstbladeren, eierschalen, koffiefilters en theezakjes (zonder nietjes), rauwe groenten en fruit, houtsnippers

Niet geschikt:
Gekookte etensresten, vetten, schillen van niet-biologische aardappelen en citrusvruchten, kattenbakvulling, coniferentakken, zieke / bloeiende of ongewenste planten, vlees, vis of botjes.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Werken aan een gezonde bodem’.

Omslag infoblad

Infoblad: Werken aan een gezonde bodem

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Tips

  • - Maak verschillende lagen van groen, vers materiaal (vochtig) en dood of houtig (droger) materiaal. Voorkom schimmelvorming door de lagen niet te groot te maken.
  • - Mieren zijn nuttige beestjes in de tuin. Mochten ze nou toch overlast veroorzaken, kun je een paar eenvoudige maatregelen treffen. Door boerenwormkruid te planten of bladeren te strooien van notelaar, varens lavendel, tomaat of tijm kunt u de mieren verjagen. Zitten ze in een composthoop, dan betekent dat dat de hoop te droog is. Tijd dus om hem om te spitten en te bevochtigen.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina