Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Bomen

© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Arjen Grent
© Madeleine d'Ersu
© Arjen Grent
© Monique Hoogland
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© Arjen Grent
© atelier GROENBLAUW
© Amar Sjauw En Wa

Er zijn vele verschillende bomen in allerlei maten. Bomen hebben veel betekenis voor de biodiversiteit in de tuin, zoals vogels, insecten, mossen en wespen. Bomen leveren daarbij ook schaduw onder hun bladerdak en verkoeling door verdamping. Hierdoor kan de luchttemperatuur in de nabijheid van een gemiddeld grote boom op hete dagen 2-5 graden Celsius lager zijn. Bladverliezende bomen laten de winterzon wel door en geven dus alleen schaduw in de zomer. Zet een nieuw te planten boom op een zodanige plek dat je optimaal resultaat hebt als zonwering en zorg voor ruimte zodat hij zich voldoende kan ontwikkelen. Ook zijn bomen een belangrijke bron voor de productie van zuurstof. Bomen houden verder water vast, bieden leefruimte aan vogels en insecten, en kunnen vruchten dragen.

Onderbeplanting

Het is niet zo dat er niets onder bomen groeit. Kies alleen wel de juiste beplanting. Overigens kun je er in het voorjaar prachtige bloemen hebben. Plant bloembollen want in een dergelijke tuin is een groot deel van het winterhalfjaar zon. Het duurt namelijk even voordat er blad aan de boom komt. Tegen die tijd zijn de bloembollen weer uitgebloeid. En in de herfst heb je nogmaals een kleurenpracht. En je trekt aparte soorten vogels aan zoals de bonte specht.

Vleermuizen

Omdat het in de stad of een dorp warmer is dan in het buitengebied zijn er al eerder in het jaar meer insecten te vinden. Dit vinden vleermuizen interessant. Wil je vleermuizen in je tuin? Trek dan insecten aan. Kies dan vooral bloemen die ‘s avonds opengaan en veel geur afgeven (kamperfoelie, teunisbloem). Als je er de ruimte voor hebt, kies dan voor grote bomen en zet die redelijk dicht bij elkaar. Vleermuizen gebruiken bomenrijen namelijk als jaagterrein, vliegroute en vliegen niet graag in open gebied. Als je je dak opnieuw gaat bedekken kun je kiezen voor een speciale vleermuisdakpan.

Meer weten? Download hieronder het infoblad: ‘Plant een boom’

Omslag infoblad

Infoblad: Plant een boom

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

Fruitbomen

Fruitbomen bieden ruimte aan bijen, vlinders, insecten en vogels. Een kersenboom is een erg goede voedselbron voor vogels.

© Monique Hoogland
Leibomen

Leibomen worden van oudsher al als zonwering of als een soort windscherm gebruikt. Voordeel van leibomen is dat ze weinig ruimte vragen. Je hebt fruit dragende soorten zoals leiperen die als leiboom gesnoeid kunnen worden.

© Arjen Grent
Loofbomen

Bomen met een kluit zijn leverbaar tussen ongeveer half oktober en half april. In gematigde klimaten verliezen ze in de herfst het blad. Ze overwinteren dan als kale boom. De verdamping van de boom wordt hierdoor veel minder. Hij beschermt dus eigenlijk zichzelf, want als de bodem bevroren of droog is kan de boom bijna geen water opnemen.

© Monique Hoogland
Naaldbomen

Naaldbomen zijn doorgaand altijdgroene bomen. Ze hebben naaldvormige bladeren. De zaden zijn te vinden in dennenappels/sparrenappels. De meeste zijn niet inheems. De enige zekere inheemse naaldboom is de jeneverbes. En deze zie je bijna nergens meer in het ‘wild’.

© Marco Clausen
Watergeefsysteem

Koop je een tuinslang? Let er dan op dat je lengte genoeg hebt om je tuin te kunnen sproeien. Denk er ook vast over na hoe je de slang wilt opruimen. Daar zijn verschillende systemen voor. Enkele voorbeelden zijn een slangenwagen, slangenbox of een spiraalslangenbox. Met een watergeefsysteem kun je heel gericht je planten water geven. Wil je hier meer informatie over? Vraag hier dan na bij een tuincentrum.

Tips

 • - Heb je een boom gekocht, plant hem dan binnen 2 dagen anders drogen de wortels uit. Bedek in de tussentijd de wortels met een laagje aarde zodat ze beschermd zijn.
 • - Zorg dat je een boom kiest die past bij de ruimte die je hebt. Een boom wordt het mooiste als hij zich volledig kan ontwikkelen. Als hij de ruimte heeft hoeft je ook niet de snoeien.
 • - Als je je huis gaat isoleren, check dan of er geen vleermuizen in de spouwmuur zitten. Zo ja, kies dan voor een periode dat ze er niet zijn.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina