Alle acties voor elk type tuin

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

 • Makkelijk, mooi en levendig
 • Tegels eruit, groen erin
 • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
 • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Beplanting

© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Kwekerij in goede aarde
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Monique Hoogland
© Tatjana Anholts
© Monique Hoogland
© Monique Hoogland
© Marlies van der Linden
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa
© Amar Sjauw En Wa

Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Beplanting houdt zelf water vast en verbetert daarnaast door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem.

Hogere beplanting zoals heesters verhoogt het opnamevermogen van de bodem met een factor drie ten opzichte van kale grond. Hoe hoger de beplanting, des te dieper de wortels en des te beter de doorworteling van de bodem door de plant en de waterbuffering in de plant, op de plant en in de bodem.Een beplante bodem warmt veel minder op in de zomer vergeleken met een verharde bodem. Beplanting biedt daarnaast ruimte aan allerlei ander leven en houdt door verdamping de omgeving koel.

Zorg voor variatie in je beplanting voor een verhoogde biodiversiteit. Het mooiste is om overgangen te maken tussen hoge en lage beplanting. Kies voor je erfgrens voor een groene erfafscheiding van inheemse soorten zodat deze ruimte biedt voor allerlei dieren en ook makkelijk passeerbaar is voor bijvoorbeeld egels. Plant het liefst ook een boom met bessen of vruchten als nest-, schuil- en voedselplaats voor vogels en insecten. Deze boom biedt je ook schaduw op hete dagen. Vervolgens vorm je een kruidlaag, bijvoorbeeld in een border. Hierin komen bloemen en bodembedekkers. De kruidlaag gaat over in het gazon. Je hebt nu een mooie overgang gemaakt waar voor ieder dier wat wils is.

Door vegetatie die tegen droogte kan in de tuin te planten is het minder snel nodig om beplanting extra water te geven. Dit type planten heeft namelijk vaak een dieper gaand wortelstelsel en een waslaagje om verdamping te beperken.

Vogels en insecten

Vogels zorgen voor sfeer in je tuin. Ze komen er om eten en drinken te zoeken, nestjes te bouwen en om te badderen. Er zijn daarom vele manieren om je tuin aantrekkelijk te maken voor vogels. Een goede variatie is belangrijk. Verschillende soorten beplanting vinden ze prettig. Veel beplanting trekt insecten aan die de vogels eten. Eén- en tweejarige planten bieden zaadjes. Bomen bieden bescherming en fruit (afhankelijke van de soort). Hagen dienen als schuilplaats door de dichte takken en doornen. Ook kunnen ze bessen bieden. Ook een gazon of grasveldje is erg aantrekkelijk voor vogels door de insecten die zich daar bevinden. Klimplanten worden door veel vogels gebruikt om in te broeden.

Egels

Aantrekkelijke elementen voor egels in de tuin zijn een vijver, een grasveldje, bodembedekkers en hogere planten. Egels drinken graag uit een vijver. Maar zorg ervoor dat ze hier ook weer uit kunnen komen, met bijvoorbeeld een kikkertrap. In een vochtig grasveldje vinden egels regenwormen. Beplanting is belangrijk omdat egels graag beschut lopen.

Nachtvlinders

Door gras te laten groeien trek je rupsen van de nachtvlinders aan. Veel nachtvlinders rusten overdag op een muur of boom. Ze zoeken ’s nachts naar voedsel op bloeiende bloemen, rottend fruit, uitwerpselen en vochtige grond. Rupsen van nachtvlinders eten allerlei planten. Nachtvlinders hebben een belangrijke rol in het ecosysteem. Er zijn ongeveer maar 50 soort dagvlinders in Nederland. En dat terwijl er wel ongeveer 2400 soorten nachtvlinders zijn! Veel andere diersoorten (vleermuizen/vliegen/vogels) zijn afhankelijk van de nachtvlinder omdat dit een belangrijke voedselbron voor ze is. Nachtvlinders maken dankbaar gebruik van bloeiende planten in je tuin zoals de hanggeranium en de liguster. De Teunisbloem gaat pas ’s avonds open en is dus helemaal gericht op de nachtvlinder.

Meer weten? Download hieronder de volgende infobladen:

‘Makkelijke planten voor een droge tuin’ , ‘Makkelijke planten voor een natte tuin’ ,

‘Makkelijke planten voor een schaduwtuin’ & ‘Makkelijke planten voor een zonnige tuin’

 

Omslag infoblad

Infoblad Makkelijke planten voor een droge tuin

Omslag infoblad

Infoblad Makkelijke planten voor een natte tuin

Omslag infoblad

Infoblad Makkelijke planten voor een schaduw tuin

Omslag infoblad

Infoblad Makkelijke planten voor een zonnige tuin

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud

Benodigdheden

© Amar Sjauw En Wa
Beplanting

Een kale bodem droogt sneller uit en verliest door de hardere korst het vermogen om water op te nemen. Beplanting houdt zelf water vast en verbetert daarnaast door de doorworteling het infiltratievermogen van de bodem. Bovendien zijn er nog meer voordelen. Bij de Actie Beplanting kun je hier meer over lezen.

Bodembedekkende planten (bodembedekkers)

Zorg ervoor dat de bodem bedekt is met beplanting. Daar waar geen ruimte is voor een grote plant, kan je denken aan bodembedekkers. Het onkruid krijgt door de bodembedekkers veel minder kans en de bodem droogt veel minder snel uit.

Bodembedekkers vormen met de wortels een netwerk en bedekken met hun bladeren al snel een groter oppervlak. Het zijn lage, bijna kruipende planten. Er wordt in Nederland veel gekozen voor Pachysandra of Vinca. De eerste heeft een groen, leerachtig blad. Ze worden ongeveer 15 cm hoog en bloeien met een klein crèmekleurig bloemetje. De Pachisandra terminalis is een wintergroene plant, die snel uitbreidt, maar zeker niet gaat woekeren. Hij stelt weinig eisen aan de bodem. De Vinca minor (maagdenpalm) is ook een gemakkelijk toepasbare bodembedekker. Hij kan zowel zonnig, half schaduw als in de schaduw staan. Verder is ook deze snelgroeiend en wintergroen. Hij bloeit vroeg in april en is beschikbaar met roze, witte, blauwe of paarse bloemen. In schaduwrijke tuinen zijn Lievevrouwbedstro (Galium odoratum) en bosanemoon (Anemone nemorasa) geschikt.

© Amar Sjauw En Wa
Bodemverbeteraars

Een gezonde bodem is beter in staat om water vast te houden. Een gezonde bodem is namelijk luchtiger. Door organisch materiaal toe te voegen wordt het bodemleven gestimuleerd. Het zorgt voor voeding voor je vaste planten en een goede doorworteling. Let op: bodemverbeteraar kun je het beste toepassen voordat je vaste planten aanplant.

Materialen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld kant-en-klare samengestelde bodemverbeteraar, compost, bodemactivator, grasmaaisel, houtsnippers, cacaodoppen of humusrijke grond.

Fruitbomen

Fruitbomen bieden ruimte aan bijen, vlinders, insecten en vogels. Een kersenboom is een erg goede voedselbron voor vogels.

© Tatjana Anholts
Groene erfafscheiding

In plaats van ‘verharde’, stenige, houten of kunststoffen erfafscheiding kun je beter kiezen voor een groene erfafscheiding. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een haag. Een haag kun je het beste aanleggen door een sleuf te graven 40 cm breed en 30 cm diep (dan hoef je niet voor ieder plantje opnieuw een gat te graven en blijf je gemakkelijker recht). Heb je niet het geduld om te wachten tot je haag volgroeid is? Neem dan een kant-en-klaar-haag.

© Monique Hoogland
Leibomen

Leibomen worden van oudsher al als zonwering of als een soort windscherm gebruikt. Voordeel van leibomen is dat ze weinig ruimte vragen. Je hebt fruit dragende soorten zoals leiperen die als leiboom gesnoeid kunnen worden.

© Amar Sjauw En Wa
Makkelijke planten

Sommige planten maakt het niet uit of ze nu droog of juist nat staan. Deze planten doen het bijna overal goed; Siberische lis, kattenstaart, wederik, hartlelie, vrouwenmantel.

© Amar Sjauw En Wa
Waterplanten

Waterplanten zorgen ervoor dat het vijverwater (en dus de leefomgeving van vissen in het water) met zuurstof wordt verrijkt en wordt gezuiverd. Hierdoor blijft het gezond. Bovendien zorgen waterplanten voor een extra beleving in de tuin. Er zijn verschillende soorten waterplanten, zoals drijfplanten, onderwaterlelies en oeverplanten. Laat je adviseren om zeker te zijn welke planten in jouw vijver passen

© Arjen Grent
Loofbomen

Bomen met een kluit zijn leverbaar tussen ongeveer half oktober en half april. In gematigde klimaten verliezen ze in de herfst het blad. Ze overwinteren dan als kale boom. De verdamping van de boom wordt hierdoor veel minder. Hij beschermt dus eigenlijk zichzelf, want als de bodem bevroren of droog is kan de boom bijna geen water opnemen.

© Monique Hoogland
Naaldbomen

Naaldbomen zijn doorgaand altijdgroene bomen. Ze hebben naaldvormige bladeren. De zaden zijn te vinden in dennenappels/sparrenappels. De meeste zijn niet inheems. De enige zekere inheemse naaldboom is de jeneverbes. En deze zie je bijna nergens meer in het ‘wild’.

© Marco Clausen
Watergeefsysteem

Koop je een tuinslang? Let er dan op dat je lengte genoeg hebt om je tuin te kunnen sproeien. Denk er ook vast over na hoe je de slang wilt opruimen. Daar zijn verschillende systemen voor. Enkele voorbeelden zijn een slangenwagen, slangenbox of een spiraalslangenbox. Met een watergeefsysteem kun je heel gericht je planten water geven. Wil je hier meer informatie over? Vraag hier dan na bij een tuincentrum.

Tips

 • - Kies voor vaste inheemse planten die op de bodem afgestemd zijn. Dan is water geven niet vaak nodig.
 • - Kijk welke planten het in de tuin van je buren goed doen, deze groeien in jouw tuin ook.
 • - Vraag na hoe groot de plant uiteindelijk wordt, zodat je er ook echt ruimte voor hebt.
 • - Google bijvoorbeeld op 'plantenruil' als je geld wilt besparen op de aankoop van beplanting.
Bekijk voor inspiratie onze Pinterest-pagina