Alle acties voor elk type tuin

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
© Monique Hoogland
© Anno2000
© Stocksy
© Monique Hoogland
← acties

  • Makkelijk, mooi en levendig
  • Tegels eruit, groen erin
  • Juiste planten op de juiste plaats zijn makkelijker dan tegels
  • Huisvesting voor vogels en vlinders
← acties
Soort tuin: alle tuinen
Filters
Favoriete acties

Favoriete acties

Klik op het hartje bij een actie om de actie te bewaren.

Beperk lichtvervuiling

Het overmatig en soms onnodig gebruik van licht in de tuin heeft gevolgen voor de mens, maar ook dieren en planten worden er negatief door beïnvloed.
Duisternis, stilte, een schone bodem en schoon grondwater zijn elementaire natuurwaarden. Dit geldt zeker voor natuurgebieden maar ook in het stedelijk gebied is het belangrijk om deze zo goed mogelijk te behouden. Duisternis hoort bij de natuur en is belangrijk voor dieren. Een overdaad aan licht verstoort het bioritme van allerlei organismen en kan het lokale ecosysteem ontwrichten. In de natuur geeft een verandering in de verhouding tussen licht en donker een signaal voor verandering van gedrag bij dieren en planten. Verder beïnvloedt zo’n verandering het trek- en broedgedrag en het dag-nacht ritme.

Veiligheid

Voor veel mensen geeft goede verlichting een gevoel van veiligheid. Uit onderzoek blijkt dat de lichtsterkte er niet toe doet.
Het is belangrijker om buiten gelijkmatig te verlichten zodat er geen lichtbanen langs donkere muren ontstaan. In je tuin is lage verlichting die je pad aanlicht, met weinig tot geen uitstraling naar boven, een goede manier om veilig door de tuin te kunnen lopen zonder onnodige lichtvervuiling te creëren.

Minimaliseer energiegebruik van verlichting

Voor gebruik in de tuin zijn er verschillende armaturen met zonnecollectoren te koop die overdag opladen en ’s nachts een pad op de noodzakelijke plekken kunnen aanlichten.
Gebruik als alternatief dimbare ledverlichting en gebruik een tijdsklok zodat het licht alleen aangaat op momenten dat dit van belang is.
Vervang gewone lampen of tl buizen door ledlichtbronnen zodat je 60- 80% bespaart op energieverbruik.
Beperk ook in huis het gebruik van licht tot de ruimtes waar men op dat moment is.

Kosten

Moeilijkheid

Onderhoud