Calculator regenwateropvang

Wil je regenwater opvangen en gebruiken?

De Nederlander gebruikt gemiddeld 119 liter drinkwater per dag. Een fractie daarvan – ca. drie liter per persoon – is bestemd voor drinken en koken. Voor afwassen, douchen en badderen wordt gemiddeld 57 liter gebruikt. Voor al deze toepassingen is een hoge waterkwaliteit van belang. De helft van de dagelijkse drinkwaterafname wordt echter gebruikt voor toepassingen waarvoor een iets mindere kwaliteit volstaat. Het spoelen van het toilet bijvoorbeeld, of het wassen met de wasmachine. Samen zijn deze twee posten goed voor ca. 40% van het drinkwaterverbruik.

Door regenwater te gebruiken voor de wasmachine en het toilet kun je op de kosten voor drinkwater besparen maar vooral help je het milieu. Bij de drinkwaterwinning en -bereiding moet energie ingezet worden en komen chemicaliën te pas. In de toekomst zullen door de klimaatverandering ook wel eens drinkwatertekorten in lange droogteperioden optreden.

Naast besparing op drinkwater door het gebruik van waterbesparende kranen, douchekoppen en apparaten, en door bewust gedrag kan op drinkwater bespaard worden. Voor regenwateropvang en –gebruik heb je in je huis een installatie nodig met een aantal componenten waaronder een regenwateropvangbuffer.

Hieronder vind je een rekentool om de optimale grootte van de regenwateropvangbuffer in jouw situatie te berekenen.

Oost Zadeldak of dakpannen
Oost Plat dak met grind
Oost Plat dak zonder grind

Lengte × breedte in het platte vlak.

Kies minimaal één doel.

Oost Toilet
Oost Wasmachine

Natuurlijk kan je regenwater ook voor de tuin gebruiken. Door de zachtheid is regenwater zelfs beter voor de planten. We hebben de optie tuin niet opgenomen omdat het gebruik van water voor de tuin niet te kwantificeren is. Dit is erg afhankelijk van de grootte van de tuin.

€ per m³
gebruik gemiddelde